Σούπερ μάρκετ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τη «μόνιμη μείωση τιμής» στο ράφι - Εντείνεται η μάχη κατά της ακρίβειας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τη «μόνιμη μείωση τιμής» στο ράφι - Εντείνεται η μάχη κατά της ακρίβειας
Μπαράζ ελέγχων για τα «ταμπελάκια» της «μόνιμης μείωσης τιμής» ξεκινά από σήμερα στα σούπερ μάρκετ η ΔΙΜΕΑ. Ο στόχος για τη συμμετοχή 1.000 κωδικών στο μέτρο, η προαναγγελία Σκρέκα για νέα όπλα κατά της ακρίβειας και τα πρόστιμα-μαμούθ των 2,6 εκατ. ευρώ που «έπεσαν» σε μια εβδομάδα για αθέμιτη κερδοφορία. 

Εξονυχιστικούς ελέγχους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν τοποθετηθεί σωστά τα «ταμπελάκια» που ενημερώνουν τους καταναλωτές για την πρωτοβουλία της «μόνιμης μείωσης τιμής», ξεκινούν από σήμερα οι ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς κλιμακώνεται η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στο μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής» τουλάχιστον κατά 5% για διάστημα κατ’ ελάχιστο έξι μηνών, συμμετέχουν έως τώρα 63 εταιρείες με 740 προϊόντα από 50 διαφορετικές κατηγορίες, ενώ μετά την υπέρβαση του στόχου για τη συμμετοχή 500 κωδικών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ανεβάσει τώρα τον πήχη στα 1.000 διαφορετικά προϊόντα.

Με τους ελέγχους δε που ξεκινούν σήμερα στα σούπερ μάρκετ, η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει την κάλυψη όλων των σημείων της αγοράς, σε συνέχεια των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί – και συνεχίζονται – στην κατεύθυνση των πολυεθνικών εταιρειών και αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να εξεταστεί εάν υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας. Όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει γνωστό, στο μικροσκόπιο των ελέγχων αυτή την περίοδο έχουν ήδη τεθεί περισσότερες από 20 εταιρείες, έξι εκ των οποίων πολυεθνικές με καταναλωτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Νομοθετική ρύθμιση για «κάθε μέρα χαμηλή τιμή στο ράφι»

Μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει το σύνολο του νομικού πλαισίου που έχει.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε και νέα όπλα για να καταπολεμήσουμε το τέρας της ακρίβειας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «σχεδιάζουμε μία νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πετύχουμε μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι. Αυτό που λέμε κάθε μέρα χαμηλή τιμή, το λεγόμενο ‘every day low price’, όπως το λένε στο εξωτερικό. Θέλουμε από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση τιμής και όταν κάνουν μια προωθητική ενέργεια να είναι πραγματική, η έκπτωση να είναι πραγματική».

«Ξέρω ότι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, είναι επίμονη. Όμως η κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την «έφοδο» που πραγματοποίησε το Σάββατο σε κατάστημα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να δει από κοντά πως δουλεύει το μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής».

Πρόστιμα ύψους 2,6 εκατ. ευρώ σε μια εβδομάδα

Οι σαρωτικοί έλεγχοι δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στην επιβολή νέων προστίμων.

«(Με τα πρόστιμα) στόχος δεν είναι να καταστραφούν οι εταιρείες, ούτε να πληγούν τα προϊόντα που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τα νοικοκυριά, αλλά να μειωθούν οι τιμές τους», τόνισε το Σάββατο ο κ. Σκρέκας σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ. Προηγήθηκε την Παρασκευή η επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 619.512 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών για αθέμιτη κερδοφορία («ΓΙΟΒΑΣ Α.Ε- Ανώνυμος Εμπορική Τεχνική & Τουριστική Εταιρεία», 253.650 ευρώ, «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», 290.950 ευρώ και «GRAFFITI A.E.», 74.912 ευρώ), ενώ μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ο κ. Σκρέκας επέβαλε το ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ που προβλέπει η διάταξη για το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε βασικά καταναλωτικά είδη, στις εταιρείες P&G Ελλάς και Ελαϊς Unilever Hellas.

Ο υπουργός άλλωστε στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές πως «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», ενώ επαναλαμβάνει πως οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση.

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με πρόσωπο», ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί από τις αρχές του έτους στην αγορά ξεπερνούν τους 19.500, ενώ συνολικά έχουν επιβληθεί περισσότερα από 1.000 πρόστιμα. «Σε ένα σύνολο προστίμων άνω των 6 εκατ. ευρώ, έχουν εισπραχθεί άνω των 4 εκατ. ευρώ, ήτοι ένα 70%», αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Θέλουμε όλοι να συμμορφωθούν με τον νόμο αλλιώς ο πέλεκυς θα είναι βαρύς», τόνισε.

Σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, εκτίμησε ότι το 2024 η εικόνα των τιμών και των προμηθειών των προϊόντων θα είναι πολύ καλύτερη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider