Ο «χάρτης» των συνεπειών του σοκ των επιτοκίων πάνω στα αμερικανικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «χάρτης» των συνεπειών του σοκ των επιτοκίων πάνω στα αμερικανικά ομόλογα
Τεράστιες απώλειες τιμών για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων μακράς διάρκειας των ΗΠΑ, ενώ το κόστος των τόκων συνεχίζει να αυξάνεται. Με την Αντίστροφη Καμπύλη Αποδόσεων, ο κίνδυνος ύφεσης ενισχύεται. Οι εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα χρειάζονται πολλά χρήματα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να εκτοξεύονται φέτος. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων παρουσιάζουν μεγαλύτερες απώλειες τιμών από ό,τι οι μετοχές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη έχουν φτάσει στο ζενίθ τους. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στις κεφαλαιαγορές - δηλαδή οι αποδόσεις των ομολόγων - έχουν ωστόσο αυξηθεί εκπληκτικά σημαντικά φέτος. Ένας λόγος για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων είναι η προσδοκία ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στις ΗΠΑ, συμβάλλει επιπροσθέτως στην άνοδο των αποδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίναξη των αποδόσεων του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πάνω από το όριο του 5% προκάλεσε πρόσφατα μεγάλη αναστάτωση στην αγορά ομολόγων.

Ο Τζιμ Λεάβις, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος του οίκου κεφαλαίων M&G Investments, λέει πως «οι αγορές ομολόγων μπορεί να είναι τρομακτικές μερικές φορές». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα φέτος. Γι' αυτό η Handelsblatt εξηγεί τα «τρομακτικά διαγράμματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κόσμου» που ο Λεάβις και η ομάδα του δημοσιεύουν εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες μέρες.

1) Τεράστιες απώλειες τιμών για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων μακράς διάρκειας των ΗΠΑ

Όταν αυξάνονται τα βασικά επιτόκια, αυξάνονται και οι αποδόσεις της αγοράς ομολόγων. Αντίστροφα, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια των αντίστοιχων ομολόγων, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες τιμών. Οι επενδυτές θα πρέπει πάντα να έχουν επίγνωση αυτών των συσχετίσεων.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της M&G Investments δείχνουν πόσο μεγάλες μπορεί να είναι οι απώλειες στις τιμές των ομολόγων με ένα διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με λήξεις 20 έως 30 ετών. Στην πανδημία του κορονοϊού, αυτό το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο έφτασε στο ιστορικό του υψηλό στις αρχές Αυγούστου 2020. Όταν έφτασε στο χαμηλό του 796 ημέρες αργότερα, το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε χάσει πάνω από το 61% της αξίας του.

Οι απώλειες των τιμών ήταν έτσι μεγαλύτερες από εκείνες του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Ο S&P 500 έχασε «μόνο» 56,5% στις 356 ημέρες μεταξύ της υψηλής τιμής στις 9 Οκτωβρίου 2007 και της χαμηλής τιμής στις 9 Μαρτίου 2009 που εξετάζεται σε αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, η απώλεια των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων έχει σημασία μόνο για τους επενδυτές που πρέπει να πουλήσουν τα ομόλογα και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ομόλογα εξοφλούνται κατά τη λήξη τους. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν σταθερή λήξη, αλλά οι επενδυτές επωφελούνται επίσης από τα υψηλότερα επιτόκια με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα ομόλογα που λήγουν ή τα ομόλογα που δεν ταιριάζουν πλέον στο προφίλ λήξης αντικαθίστανται στα αμοιβαία κεφάλαια από νέα ομόλογα με υψηλότερα επιτόκια.

2) ΗΠΑ: Το κόστος των τόκων συνεχίζει να αυξάνεται

Οι ΗΠΑ αναμένεται να πληρώσουν 910 δισ. δολάρια μόνο σε τόκους για τα κρατικά τους ομόλογα φέτος. Αυτό είναι ήδη περισσότερο από το συνολικό αμερικανικό χρέος το 1980.

Οι λόγοι για τη μαζική αύξηση του κόστους των τόκων είναι, εκτός από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, οι αυξημένες κρατικές δαπάνες. Και εδώ η πανδημία του κορονοϊού με τα τεράστια πακέτα βοήθειας είχε αρνητικές συνέπειες. Οι στρατηγικοί αναλυτές της M&G Investments υποθέτουν ότι οι ετήσιες πληρωμές τόκων των ΗΠΑ θα φτάσουν σύντομα το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ακριβώς επειδή τα ομόλογα που λήγουν πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με νέα υψηλότερα επιτόκια.

Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποπληρώσουν τα ομόλογά τους. Μπορούν πάντα να αναχρηματοδοτηθούν με νέα ομόλογα. Η Σαρμίν Μοσαβάρ - Ραχμάνι, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων για πλούσιους πελάτες στην Goldman Sachs, επισημαίνει: «Το δολάριο είναι το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει έτσι». Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη της, οι ΗΠΑ μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη μόχλευση. Οι στρατηγικοί αναλυτές της M&G Investments θεωρούν επίσης μια χρεοκοπία των ΗΠΑ «εξαιρετικά απίθανη».

3) Αντίστροφη Καμπύλη Αποδόσεων: Ο κίνδυνος ύφεσης τώρα αυξάνεται

Μεταξύ των τρομακτικών διαγραμμάτων, οι στρατηγικοί αναλυτές της M&G περιλαμβάνουν την αντίστροφη καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ. Μια αντίστροφη καμπύλη αποδόσεων είναι όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Αυτό είναι ασυνήθιστο επειδή οι επενδυτές στην πραγματικότητα απαιτούν υψηλότερα επιτόκια όταν δανείζουν τα χρήματά τους για μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Επομένως, οι αντίστροφες καμπύλες αποδόσεων υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια και οι αποδόσεις θα μειωθούν μακροπρόθεσμα λόγω της ασθενέστερης οικονομίας. Οι αντίστροφες καμπύλες αποδόσεων θεωρούνται επομένως σήμα μιας επικείμενης ύφεσης και πάντα την προέβλεπαν με επιτυχία για τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, χρειάστηκε διαφορετικό χρονικό διάστημα από την πρώτη αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων έως την ύφεση. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με την M&G, είναι ότι «η ύφεση εμφανίζεται συνήθως όταν η καμπύλη γίνεται και πάλι απότομη μετά από μια αναστροφή». Αυτό ακριβώς είναι που γίνεται τώρα εμφανές.

Η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ - μετρούμενη από τις αποδόσεις των διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ - έχει ήδη αντιστραφεί από τον Ιούλιο του 2022. Το χάσμα ήταν μεγαλύτερο στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους: τα διετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ απέδιδαν το καλοκαίρι 4,9%, δηλαδή πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από τα δεκαετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Έκτοτε, ωστόσο, η καμπύλη έχει ισοπεδωθεί και πάλι. Η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί συγκριτικά μόνο ελαφρώς στο 5,05%. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, σε λίγο κάτω από το 4,89% το τελευταίο διάστημα, εξακολουθούσε να είναι κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.

4) Οι εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα χρειάζονται πολλά χρήματα

Τα αυξημένα επιτόκια έπληξαν ιδιαίτερα τις εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Η μέση απόδοση για τα λεγόμενα ομόλογα υψηλής απόδοσης των αμερικανικών εταιρειών, στα οποία οι οίκοι αξιολόγησης χορηγούν μόνο χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα με αξιολογήσεις στη «μη επενδυτική βαθμίδα», είναι σήμερα κατά μέσο όρο 9,5%. Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 7,8 και 9,6% εδώ και περίπου ένα χρόνο. Πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, η απόδοση ήταν κατά μέσο όρο 4%.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα έχουν εκδώσει σχετικά λίγα νέα ομόλογα υψηλής απόδοσης μετά την αλλαγή των επιτοκίων. Αυτό οδηγεί τώρα σε ένα είδος καθυστερημένης αναχρηματοδότησης, όπως δείχνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της M&G σε ένα άλλο διάγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, το 9% του συνόλου των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από αμερικανικές εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα λήξουν τα επόμενα δύο χρόνια και πιθανότατα θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Η τελευταία φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη ανάγκη αναχρηματοδότησης σε σχέση με τον όγκο των ανεξόφλητων ομολόγων ήταν προς το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινα ομόλογα: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός - Πού βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά

Η «κόκκινη κλωστή» που συνδέει ομόλογα, πετρέλαιο, δολάρια και την «φωτιά» στην Μ. Ανατολή

Οι τρεις λόγοι για την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων-«Καμπανάκι» για τις μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider