Bloomberg: Η ΕΚΤ πατάει pause στην αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΚΤ πατάει pause στην αύξηση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο 10 διαδοχικές φορές, φτάνοντάς το στο 4%. 

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σήμερα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη συνεδρίασή της στην Αθήνα. Η παύση θα είναι η πρώτη σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, όπου η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο 10 διαδοχικές φορές, φτάνοντάς το στο 4%.

«Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 25-26 Οκτωβρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Επιπλέον, πιθανότατα θα σημάνει τη διατήρησή τους σε αυτό το επίπεδο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», ανέφερε στο Bloomberg o οικονομολόγος Ντέιβιντ Πάουελ, o οποίος συμμετείχε σε δημοσκόπηση του πρακτορείου σε 59 αναλυτές. Σύμφωνα με αυτή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αφήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2%. Ενώ αρκετοί προειδοποιούν για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, εάν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επεκταθούν στις τιμές της ενέργειας, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να χρειαστούν περικοπές επιτοκίων πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση και το πιο πιεστικό φαίνεται να είναι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ που ανέρχεται στα 1,7 τρισ. ευρώ — που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ενισχύσει την οικονομία. Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί αξιωματούχοι θέλουν να σταματήσουν την επανεπένδυση τίτλων που λήγουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αν και πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους ότι μια τέτοια κίνηση θα ταράξει τις αγορές.

Τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στο αποκορύφωμά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, αν και η επιβεβαίωση αυτού από την ΕΚΤ μπορεί και να αργήσει. Ο οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε πρόσφατα ότι η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό θα παραμείνει μέχρι το 2024, κυρίως λόγω των μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Να γιορτάσουμε την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία - Το τραπεζικό σύστημα έχει μεταμορφωθεί

Στουρνάρας: Χαιρετισμός στο δείπνο προς τιμήν της προέδρου της ΕΚΤ - Λαγκάρντ: Παράδειγμα η Ελλάδα

Μητσοτάκης: Success story η Ελλάδα - Έχουμε μπροστά μας σκληρή δουλειά

gazzetta
gazzetta reader insider insider