Εξωδικαστικός: Υψηλότερα των στόχων οι ρυθμίσεις, έχουν διαγραφεί οφειλές 944 εκατ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Υψηλότερα των στόχων οι ρυθμίσεις, έχουν διαγραφεί οφειλές 944 εκατ. ευρώ
Οι ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών. Η πλειοψηφία των αιτήσεων που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό κινούνται στο εύρος οφειλής 50.000 -200.000 ευρώ. Έρχονται μεγαλύτερα κουρέματα.

Σημαντικά υψηλότερα των στόχων που είχαν τεθεί για την επίτευξη ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, κινούνται τα νούμερα για το πλήθος και το ποσό των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί μέχρι στιγμής επιτυχώς, δίνοντας, μάλιστα, υψηλά «κουρέματα» στους οφειλέτες.

Το αισιόδοξο σενάριο για τις ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού προέβλεπε ρυθμίσεις 2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου . Στο τέλος Σεπτεμβρίου το ποσό των οφειλών που είχαν ρυθμιστεί είχε φτάσει τα 3,26 δισ. ευρώ, μέσω 8.804 ρυθμίσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες ξεπέρασαν τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών. Οι ρυθμίσεις αυτές αντιστοιχούν σε σύνολο 290 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλατφόρμα είχαν εκκινήσει την διαδικασία 3.628 αιτήσεις.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η πλειοψηφία των αιτήσεων που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό κινούνται στο εύρος οφειλής 50.000 -200.000 ευρώ. Οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά σε 12 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Σημειώνεται ότι μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.

Το 59% (12,34 δισ. ευρώ) των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν επιτηδευματίες, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών (76%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 46% των συνολικών οφειλών (9 δισ. ευρώ).

Στις ρυθμίσεις που έχουν δοθεί μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 17,6%, ενώ για τις οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς διαμορφώνεται σε 28%. Πάντως, το 45% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς (βάσει οφειλών) έχει λάβει κούρεμα μεγαλύτερο του 30%. Το συνολικό ποσό διαγραφής οφειλών που έχει επιτευχθεί μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχεται σε 943,76 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr τον Ιούλιο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα φέρει ακόμη μεγαλύτερα κουρέματα, αλλά και πέναλτι σε κακοπληρωτές. Οι «καινοτομίες» αυτές αναμένονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες που θα παρουσιάσει εντός του μήνα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Προηγούμενες βελτιώσεις που έχουν επέλθει στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εγκρίσεων ρυθμίσεων από τους πιστωτές. Τα στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς διατηρείται σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Ανέρχεται, συγκεκριμένα, στο 76% του πλήθους των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στο 69% βάσει οφειλών.

Από τις απορρίψεις ρυθμίσεων προκύπτει ότι το 17,3% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης, ποσοστό 15,7% αφορά «άλλο» ή μη-αιτιολόγηση, ενώ ποσοστό 14% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω της φύσης ή του ύψους της.

Από πλευράς οφειλετών, οι απορρίψεις ρυθμίσεων ανέρχονται σε 36% στις πολυμερείς ρυθμίσεις και 25% στις διμερείς. Το 61,5% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν δεν έχουν αιτιολογία, ενώ το 21% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης. Στις διμερείς ρυθμίσεις, το 78,7% των απορρίψεων δεν έχει σημειώσει αιτιολογία, ενώ ποσοστό 7,3% αξιολόγησε την πρόταση ως μη συμφέρουσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Αμείωτες οι εντάξεις στον Εξωδικαστικό και τον Σεπτέμβριο - Συνολικά 3,26 δισ. οφειλών έχουν ρυθμιστεί

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider