Eurobank: Καθυστερεί ο αποπληθωρισμός - Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Καθυστερεί ο αποπληθωρισμός - Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ
Eurobank
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αρχικώς είχαν εκτιμήσει οι Κεντρικές Τράπεζες, με την επιστροφή σε ρυθμό πληθωρισμού 2% να μην αναμένεται πριν το 2025 το νωρίτερο, σημειώνει η Eurobank

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αρχικώς είχαν εκτιμήσει οι Κεντρικές Τράπεζες, με την επιστροφή σε ρυθμό πληθωρισμού 2% να μην αναμένεται πριν το 2025 το νωρίτερο, σημειώνει η Eurobank σε μελέτη της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της ενέργειας, ενώ ο πυρήνας του παραμένει υψηλά. Επιπλέον, τους τελευταίους δύο μήνες έχει καταγραφεί αύξηση στον βασικό δείκτη του πληθωρισμού λόγω και της αποδρομής των ευνοϊκών επιδράσεων βάσης των προηγούμενων μηνών.

Η τάση αυτή πιθανώς θα ενισχυθεί από την επίδραση των φυσικών καταστροφών από πυρκαγιές και -κυρίως- πλημμύρες στις τιμές βασικών προϊόντων, σημειώνει η μελέτη, προσθέτοντας ότι η πίεση που νιώθουν τα νοικοκυριά στους προϋπολογισμούς τους όμως μετριάζεται από την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

H επίπτωση στο κόστος των επιχειρήσεων

Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά το κόστος και τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα. Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που συμμετείχαν προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα καθώς και σημεία προβληματισμού, όπως σημειώνει η τράπεζα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών: το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε περισσότερο από 10% εξαιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, με μεγαλύτερη επίπτωση στους κλάδους κατασκευών, μεταποίησης και χονδρεμπορίου.

Το 55% των επιχειρήσεων απάντησε ότι η αύξηση του κόστους α΄ υλών έχει επηρεάσει τις πωλήσεις τους. Ωστόσο, μόνο το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η τελική τιμή του προϊόντος αυξήθηκε περισσότερο από 10%, γεγονός που υποδηλώνει μερική απορρόφηση του αυξημένου κόστους ή ότι άλλα κόστη (πχ. εργατικό) δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα.

Όσον αφορά την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν μεγαλύτερη από 10% για το 34% των επιχειρήσεων, με μεγαλύτερη επίπτωση στο Hotel & Leisure και τη Μεταποίηση.

Ο αντίκτυπος στις επενδύσεις

Γενικά, το 53% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι δεν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση, παρά το γεγονός ότι το 47% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους επένδυση την τελευταία διετία για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής τους και παρά τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη.

Αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό του επενδυτικού κενού στην ελληνική οικονομία, σημειώνει η Eurobank. Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχει μία συσχέτιση του μεγέθους της επιχείρησης με την ετοιμότητα διεξαγωγής επενδύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της έρευνας επενδύουν περισσότερο, καθώς αξιοποιούν οικονομίες κλίμακος μέσω βελτιστοποίησης διαδικασιών παραγωγής. Επιπλέον, μπορούν να διαπραγματευθούν από καλύτερη θέση με τους προμηθευτές τους αλλά ακόμα και να μετακυλήσουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι μικρές επιχειρήσεις, το αυξημένο κόστος στον τελικό καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα – Πρώτη η Ελβετία

Αυγενάκης: Απαράδεκτα τα παιχνίδια σε βάρος όσων επλήγησαν

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο του SSM ο κλιματικός κίνδυνος – Τι ψάχνει στα χαρτοφυλάκια δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider