Ρεύμα: Στα ίδια επίπεδα προβλέπονται οι χρεώσεις των παρόχων τον Οκτώβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα ίδια επίπεδα προβλέπονται οι χρεώσεις των παρόχων τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα στις τιμές αερίου αναμένεται να υπεραντισταθμίσει τις πτωτικές τάσεις στο χονδρεμπορικό κόστος που θα υπάρξουν τον επόμενο μήνα και οι οποίες θα προέλθουν από τη μείωση της ζήτησης σε ρεύμα, αλλά και τα υψηλά αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Παραπλήσια χονδρεμπορικά κόστη ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα διαμορφωθούν τον επόμενο μήνα στην ελληνική αγορά, συγκριτικά με τον μήνα που διανύουμε, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει και τις χρεώσεις Οκτωβρίου των προμηθευτών σε παρόμοια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο.

Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών θα γίνουν το βράδυ της Τετάρτης, 20 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον τρέχοντα μήνα οι χρεώσεις κινούνται μεταξύ 8 και 19,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στους περισσότερους προμηθευτές καταγράφηκαν αυξήσεις έναντι του Αυγούστου, που μεσοσταθμικά άγγιξαν το 7%.

Πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά κανόνα τον Οκτώβριο επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την υποχώρηση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινώντας από την προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης για ρεύμα. Κι αυτό γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών, παραδοσιακά ο Οκτώβριος συγκαταλέγεται στους μήνες με περιορισμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση της ζήτησης, με τη σειρά της, επιτρέπει την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ, οι οποίες συγκρατούν τις χονδρεμπορικές τιμές, αποτελώντας πλέον τη φθηνότερη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, ειδικά αυτός ο Οκτώβριος θα «βρει» τις εγχώριες υδροηλεκτρικές μονάδες με ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερο μερίδιο των «νερών» στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής τον επόμενο μήνα, κάτι που θα σήμαινε περαιτέρω συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών.

Νευρικότητα στην αγορά αερίου

Οι παραπάνω παράμετροι δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν ως εφαλτήριο από ορισμένους παρόχους, ώστε να προχωρήσουν σε έστω και μικρή μείωση των χρεώσεών τους τον επόμενο μήνα, έναντι του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς τιμές αερίου εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις περισσότερες εταιρείες, με συνέπεια να κινηθούν συντηρητικά τον Οκτώβριο, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του αερίου στο ολλανδικό κόμβο TTF κινείται αυτή τη στιγμή στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, η μεσοσταθμική τιμή του συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα επίπεδα των 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή σε παρόμοιο ύψος με το οποίο «τρέχει» ο Σεπτέμβριος.

Πάντως, οι τιμές στο TTF να παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σημαντικά σκαμπανεβάσματα, «στη σκιά» των απεργιακών κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Chevron στην Αυστραλία. Μάλιστα, το ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι ήδη γεμάτες κατά 97%, και αυτό δεν λειτούργησε ως ανάχωμα στις αυξομειώσεις, καθιστά πιθανό το σενάριο να υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές του καυσίμου, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο απρόοπτο πρόβλημα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Έτσι, οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να μην κινηθούν «επιθετικά» τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι μία απότομη άνοδος των τιμών του αερίου (έστω και περιορισμένη) μπορεί να υπεραντισταθμίσει τους παράγοντες που συνηγορούν στη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρισμού. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, η πιο δυσοίωνη εκτίμηση είναι να υπάρξουν εταιρείες που θα διατηρήσουν τις χρεώσεις τους στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταγραφούν αυξήσεις.

Εντός 20ημέρου τα αποκαλυπτήρια του νέου μοντέλου στήριξης

Τον Οκτώβριο, όπως και το υπόλοιπο δίμηνο που απομένει για την ολοκλήρωση του 2023, μαζί με την ανακοίνωση των χρεώσεων κάθε 20 του μήνα, θα συνεχιστεί και το μοντέλο των οριζόντων επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις ενεργειακές αγορές, το μοντέλο αυτό θα δώσει τη θέση του από τις αρχές του 2024 σε ένα στοχευμένο «δίχτυ προστασίας», για κοινωνικά και ενεργειακά ευάλωτους, όπως επανέλαβε σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Όπως πρόσθεσε, το νέο πλαίσιο στήριξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το νέο πλαίσιο προστασίας θα ακολουθεί τη φόρμουλα του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή πρόκειται να θεσπισθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους. Επίσης, και πάλι όπως συμβαίνει με το επίδομα θέρμανσης, το ύψος της επιδότησης θα συναρτάται από τη γεωγραφική περιοχή του νοικοκυριού που δικαιούται ενίσχυση. Παράλληλα, για το ύψος της μηνιαίας κατανάλωσης που θα καλύπτεται από την επιδότηση, φαίνεται πως θα λαμβάνεται υπόψη και το αν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέα εμπλοκή στη δικαστική διαμάχη με ELFE - «Σύννεφα» στην ιδιωτικοποίηση

Σκυλακάκης για δάση: Τα κονδύλια, τα πραγματικά προβλήματα και η λύση

Καύσιμα: Τσουχτερή η βενζίνη – Φόβοι για υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider