Ηλιακή Ενέργεια: «Καμπανάκι» χρεοκοπίας από τους Ευρωπαίους λόγω κινεζικού «πολέμου τιμών»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλιακή Ενέργεια: «Καμπανάκι» χρεοκοπίας από τους Ευρωπαίους λόγω κινεζικού «πολέμου τιμών»
Με χρεοκοπίες των εταιρειών προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας. «Αν δεν γίνει τίποτα τώρα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα τους επόμενους μήνες, και ορισμένοι μπορεί να χρεοκοπήσουν», αναφέρεται σε επιστολή των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλιακής ενέργειας προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Με χρεοκοπίες των εταιρειών προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας. «Αν δεν γίνει τίποτα τώρα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα τους επόμενους μήνες, και ορισμένοι μπορεί να χρεοκοπήσουν», αναφέρεται σε επιστολή των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλιακής ενέργειας προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Την υπογράφουν 40 εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών είναι η ελβετική εταιρεία κατασκευής ηλιακών κυττάρων Meyer Burger, η οποία λειτουργεί μονάδα παραγωγής στο Φράιμπεργκ της Σαξονίας, η γερμανική εταιρεία παραγωγής μονάδων Heckert Solar και η νεοφυής εταιρεία Nexwafe.

Ο λόγος είναι η ραγδαία πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών μονάδων. Έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 35% στα 15 λεπτά ανά βατ μέσα σε μισό χρόνο. «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει πέσει θύμα ενός άνευ προηγουμένου πολέμου τιμών εδώ και αρκετούς μήνες», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Meyer-Burger, Γκούντερ Έρφουρτ.

Οι Κινέζοι προμηθευτές πωλούν τις μονάδες τους στην Ευρώπη έως και 50% χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής στην Κίνα και, συνεπώς, σημαντικά χαμηλότερα από εκείνο των Ευρωπαίων κατασκευαστών. Ο στόχος της ανοικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας δεν είναι καν κοντά στο να επιτευχθεί, προειδοποιεί η Erfurt.

Αφερεγγυότητα, διακοπή παραγωγής, εργασία βραχείας απασχόλησης

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες εταιρείες χρεοκοπούν. Η Norwegian Crystals, η προβληματική κατασκευάστρια εταιρεία πλακιδίων, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης πριν από λίγες εβδομάδες. Η Norsun, ένας άλλος νορβηγικός κατασκευαστής των λεγόμενων πλινθωμάτων και πλακιδίων, ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει την παραγωγή και θα μειώσει τις θέσεις εργασίας. Η Meyer Burger έχει συμβάσεις προμήθειας και με τις δύο εταιρείες. Ο παραγωγός κυψελών πρέπει πλέον να προμηθεύεται τις γκοφρέτες του εκτός Ευρώπης.

Υπάρχουν αναφορές από κύκλους της βιομηχανίας ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές μονάδων εισάγουν τώρα επίσης εργασία βραχείας απασχόλησης σε ορισμένες περιπτώσεις και μειώνουν την παραγωγή προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Σύμφωνα με τους ευρωπαίους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, περισσότερα από 500 μεγαβάτ ηλιακών μονάδων βρίσκονται σήμερα στις δικές τους αποθήκες, 30 τοις εκατό περισσότερα από ό,τι συνήθως.

Επικρίνουν ότι απλώς δεν είναι δυνατόν να πωληθούν τα εγχώρια προϊόντα σε επίπεδο κάλυψης του κόστους - κυρίως λόγω του φτηνού ανταγωνισμού από την Κίνα. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, το κόστος παραγωγής εκεί είναι στην πραγματικότητα περίπου 20 σεντς ανά βατ. Ωστόσο, η τρέχουσα μέση τιμή στην αγορά είναι πέντε λεπτά χαμηλότερη.

«Οι κινεζικές εταιρείες προσφέρουν στους ευρωπαίους πελάτες διετή συμβόλαια με τιμές ακόμη και κάτω από 15 λεπτά ανά watt. Ωστόσο, οι προσφορές αυτές συνδέονται με εγγύηση αγοράς δύο μεγαβάτ ετησίως», γράφουν οι κατασκευαστές στην επιστολή τους. Οι αποθήκες είναι περισσότερο από γεμάτες με περίπου 40 γιγαβάτ κινεζικών μονάδων.

Η πτώση των τιμών, ωστόσο, έχει διάφορους λόγους, λέει ο Χένινγκ Ρατ από τον πάροχο υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας Enpal. Διαχειρίζεται τις αγορές για τον μεγαλύτερο διανομέα φωτοβολταϊκών της Γερμανίας από την Κίνα. Η πανδημία της κορώνας έχει δημιουργήσει ένα «φαινόμενο μπουκαλιού κέτσαπ», λέει. «Λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, όλοι έχουν αποθηκεύσει προληπτικά τα αποθέματά τους. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση είχε οδηγήσει τη ζήτηση απότομα προς τα πάνω. Τώρα η ζήτηση επιστρέφει στο φυσιολογικό και συναντά πλήρη αποθέματα», λέει ο Ρατ.

Επιπλέον, υπάρχει σήμερα πολύ μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα για ηλιακές μονάδες απ' ό,τι για άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως τα πλινθώματα και οι γκοφρέτες. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για την πτώση των τιμών, «η οποία θα συνοδευτεί σίγουρα από την εξυγίανση της αγοράς».

Οι μαζικές πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες μειώνουν τις τιμές

Ενώ πριν από πέντε χρόνια η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα ήταν ακόμη περίπου 200 γιγαβάτ, σήμερα είναι 800 έως 900 γιγαβάτ. Η παγκόσμια ζήτηση, ωστόσο, είναι μόνο 400 έως 500 γιγαβάτ, εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής ικανότητας βρίσκεται στην Κίνα.

«Όταν μιλάμε για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η τιμή φυσικά πέφτει λίγο», είχε δηλώσει ο Ζένγκιο Λι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συστημάτων στον κόσμο, Longi, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Βέβαια, «και πάλι, λίγες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό τιμών».

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν μόνο δύο επιλογές, αναφέρει η επιστολή της ηλιακής βιομηχανίας: είτε να σταματήσουν την παραγωγή και να οδηγηθούν σε ελεγχόμενη πτώχευση είτε να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου ενθαρρύνεται η ανάπτυξη της δικής τους φωτοβολταϊκής βιομηχανίας.

Ο παραγωγός κυψελών Meyer Burger έχει ήδη σταματήσει την επέκταση της παραγωγής του στη Γερμανία μετά τη δέσμευση που έλαβε από το πρόγραμμα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, το Inflation Reduction Act, και αντ' αυτού έχει επικεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Βόρεια Αμερική.

Οι προτεινόμενες λύσεις στο δίλημμα της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας ποικίλλουν

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση Ηλιακής Βιομηχανίας προτείνει ένα είδος τράπεζας παραγωγής ηλιακής ενέργειας που θα φέρνει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από την Ευρώπη με τις καλύτερες προσφορές σε κάθε περίπτωση και θα διευθετεί τη διαφορά με χρήματα από τις Βρυξέλλες, οι 40 παραγωγοί ηλιακής ενέργειας ζητούν την επείγουσα αγορά των δικών τους αποθεμάτων από την ΕΕ και την άμεση απαγόρευση εισαγωγής ηλιακών μονάδων που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.

Αυτό απευθύνεται κυρίως στους παραγωγούς στην Κίνα. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ πρέπει να εκτελούν καταναγκαστική εργασία - μεταξύ άλλων για τμήματα της ηλιακής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πογκρόμ απολύσεων και ανεργία στο 50% ζητά επιχειρηματίας - «Τεμπέληδες οι μισθωτοί»

Γερμανία: Ακτιβιστές της "Τελευταίας Γενιάς" έβαψαν την Πύλη του Βραδεμβούργου

Κίνα: Τετραήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider