Ντάιμον (JPMorgan): Η οικονομία δεν θα τα πάει καλύτερα με τόσους κινδύνους εκεί έξω

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάιμον (JPMorgan): Η οικονομία δεν θα τα πάει καλύτερα με τόσους κινδύνους εκεί έξω
H «υγιής» κατανάλωση και οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν την οικονομία προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά, δήλωσε ο Ντάιμον. 

«Φρένο» στις προσδοκίες πως η αμερικανική οικονομία θα πηγαίνει «από το καλό στο καλύτερο» έβαλε ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, μιλώντας σε ένα συνέδριο, σύμφωνα με το CNBC.

H «υγιής» κατανάλωση και οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν την οικονομία προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά, δήλωσε ο Ντάιμον.

Στις ανησυχίες του περιλαμβάνονται οι κεντρικές τράπεζες που αποσύρουν τα προγράμματα ρευστότητας μέσω «ποσοτικής σύσφιξης», ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «που ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναύτες», είπε το τραπεζικό στέλεχος.

«Το να πούμε ότι ο καταναλωτής είναι ισχυρός σήμερα, δηλαδή ότι θα έχουμε ένα ακμάζον περιβάλλον για χρόνια, είναι τεράστιο λάθος», είπε.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αψήφησε τις προσδοκίες για ύφεση τον προηγούμενο χρόνο, μεταξύ άλλων και από τον Ντάιμον, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού. Πέρυσι, προειδοποίησε ότι ένας πιθανός οικονομικός «τυφώνας» βρίσκεται καθοδόν, επικαλούμενος τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με αποτέλεσμα περισσότεροι οικονομολόγοι να αναμένουν ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Οι επιχειρήσεις αισθάνονται πολύ καλά επειδή κοιτάζουν τα τρέχοντα αποτελέσματά τους», είπε ο Ντάιμον. «Αλλά αυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το πλήρες αποτέλεσμα όλου αυτού σε 12 ή 18 μήνες από τώρα».

Ενώ η JPMorgan και άλλες τράπεζες «κερδίζουν υπερβολικά» από δανεισμό εδώ και χρόνια λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων αθέτησης πληρωμών, εμφανίστηκαν πιέσεις σε μέρη του δανεισμού ακινήτων και υψηλού κινδύνου, είπε ο Ντάιμον.

«Εάν και όταν έχουμε μια ύφεση, την οποία τελικά θα έχουμε, θα έχουμε έναν πραγματικό κανονικό πιστωτικό κύκλο», είπε ο Ντάιμον. «Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο, κάτι γίνεται πάντα χειρότερο από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

Ο Ντάιμον σχετικά με τους κανονισμούς, τις αγορές, την Κίνα

Η JPMorgan επαναγοράζει μετοχές σε «χαμηλότερο επίπεδο» από πριν, με ρυθμό που μπορεί να διαρκέσει έως το 2024, είπε ο Ντάιμον, καθώς η τράπεζα διαθέτει κεφάλαια για να τηρήσει τους επερχόμενους κανόνες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις νέες ρυθμιστικές εντολές «εντελώς απογοητευτικές» και πίεσε για μεγαλύτερη διαφάνεια από τις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι η JPMorgan θα πρέπει να κατέχει περίπου 30% περισσότερο κεφάλαιο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αυτό θέλουν; Είναι καλό, μακροπρόθεσμα;» ρώτησε ο Ντάιμον. «Ποιο ήταν εξ αρχής το καταραμένο νόημα της Βασιλείας;»

Όταν ρωτήθηκε για το εάν οι IPO και οι αγορές συγχωνεύσεων ανεβαίνουν λόγω της επερχόμενης εισαγωγής της Arm, ο Ντάιμον είπε ότι ενθαρρύνει τους CEO να αναλάβουν δράση αντί να περιμένουν πολύ.

«Νομίζω ότι οι αβεβαιότητες εκεί έξω μπροστά μας είναι ακόμα πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες», είπε ο Ντάιμον.

Μεταξύ αυτών των κινδύνων είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, εξήγησε. Οι προοπτικές για τις δραστηριότητες της JPMorgan στην Κίνα έγιναν από θετικές σε απλώς «εντάξει» λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, τόνισε.

«Δεν περιμένω πόλεμο στην Ταϊβάν, αλλά αυτό μπορεί να πάει χειρότερα», αποσαφήνισε ο Ντάιμον.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

G20: Τι σηματοδοτεί για τον ανταγωνισμό Δύσης - Κίνας ο νέος «εμπορικός διάδρομος» ΕΕ - Ινδίας

Το παζλ των επιτοκίων: Τι εξετάζει το ΥΠΕΘΟ για τους δανειολήπτες, μετά τους καταθέτες – Οι συστάσεις ΕΚΤ στις τράπεζες

Ενέργεια: «Γκάζι» στην αποθήκευση – Διευρύνεται η στήριξη σε ΑΠΕ με μπαταρίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider