Γιατί η Ευρώπη ελπίζει ενεργειακά στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη... Χιλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Ευρώπη ελπίζει ενεργειακά στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη... Χιλή
Στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Χιλή στρέφεται, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό ενδιαφέρον της Γερμανίας και γενικότερα της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει παραπέρα την απεξάρτηση της από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση της Χιλής θέλει να κάνει καλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.

Στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Χιλή στρέφεται, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό ενδιαφέρον της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προχωρήσει παραπέρα την απεξάρτηση της από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η κυβέρνηση της Χιλής θέλει να κάνει καλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Χιλής εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση άνθρακα και ντίζελ. Στο μέλλον, ωστόσο, η χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει τον άνεμο και τον ήλιο σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο είναι απαραίτητο κυρίως στην Ευρώπη.

Η μετάβαση από ένα ορυκτό σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι δύσκολη, δήλωσε στη Handelsblatt ο υπουργός Ενέργειας της Χιλής, Ντιέγκο Πάρντοφ. Η Χιλή δεν αποτελεί εξαίρεση: «Αλλά έχουμε ήδη διανύσει πολύ δρόμο Θεωρεί ότι η Χιλή βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους μελλοντικούς ανταγωνιστές της στην παγκόσμια αγορά υδρογόνου, όπως η Αυστραλία ή η Βραζιλία.

Τον Ιούλιο, ο Πάρντοφ παρουσίασε σχέδιο νόμου για μια νέα ρύθμιση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της αλλαγής. Το κύριο ζήτημα εδώ είναι η επίλυση μιας θεμελιώδους σύγκρουσης συμφερόντων. Η Χιλή πρόκειται να προμηθεύσει την Ευρώπη με πράσινο υδρογόνο. Αλλά η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι σχεδιασμένη για τον άνθρακα. Οι φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων αγωνίζονται για την ύπαρξή τους.

Υπάρχουν δύο αντίθετα μπλοκ: οι συμβατικοί παραγωγοί κερδίζουν καλά επειδή πληρώνονται για την εξασφάλιση του βασικού φορτίου, για το οποίο χρησιμοποιούν κυρίως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ταυτόχρονα, μπορούν να αγοράζουν φτηνά την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βορρά και στο νότο, όπου δεν έχουν σχεδόν καθόλου μονάδες μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, οι συμβατικοί προμηθευτές παραδίδουν ηλεκτρική ενέργεια στις μεγάλες εταιρείες εξόρυξης στην έρημο Ατακάμα στα βόρεια, παρόλο που δεν παράγουν σχεδόν καθόλου ηλεκτρική ενέργεια εκεί.

Η Ευρώπη αναπτύσσει τη συνεργασία της με τη Χιλή

Οι εταιρείες πράσινης ενέργειας, με τη σειρά τους, παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια λόγω έλλειψης ή υπερφόρτωσης των δικτύων. Εάν στη συνέχεια το παραδώσουν, συχνά δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Για να εκπληρώσουν, ωστόσο, τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον εφοδιασμό, θα πρέπει να αγοράσουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, αυτές - οι εταιρείες βιώσιμης παραγωγής - θα είναι υποχρεωμένες να χρηματοδοτούν τη σταθερότητα του δικτύου με ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή ντίζελ.

Αυτές δεν είναι καλές συνθήκες για περαιτέρω επενδύσεις, αναφέρει η Handelsblatt. Τα τελευταία χρόνια, 5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε 155 αιολικά και ηλιακά πάρκα. Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα αποφέρουν ποτέ σχετικά κέρδη.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε ο υπουργός Πάρντοφ έχει τώρα ως στόχο να αυξήσει τον ρυθμό παντού όπου η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί μέχρι στιγμής: η διαδικασία σχεδιασμού πρόκειται να γίνει απλούστερη. Οι διαγωνισμοί και η κατασκευή των δικτύων υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα πρόκειται να υλοποιηθούν ταχύτερα.

Στα βόρεια, όπου κυριαρχούν τα ηλιακά πάρκα, πρόκειται να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πρόκειται να παροπλιστούν σταδιακά έως το 2040. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει αποζημίωση εάν η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να μεταφερθεί λόγω υπερφορτωμένων γραμμών.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας στη νότια Χιλή. Η γερμανικός πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης έργων για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών και ηλιακών πάρκων WPD, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Χιλή, επίσης, πρέπει να δίνει δωρεάν ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας, αλλά πρέπει να την αγοράζει ακριβά σε άλλες περιοχές, προκειμένου να συμμορφώνεται με τις συμβάσεις προμήθειας. Η μεταρρύθμιση θα παραμείνει στο σύστημα της αγοράς. «Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα συνεχίσει να διατίθεται στην αγορά σε μηδενικές τιμές στο μέλλον», επικρίνει ο Λουτζ Κίντερμαν, κορυφαίο στέλεχος της WPD.

Η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων θα καθορίσει τώρα αν η ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ της Χιλής και της ΕΕ θα αποδώσει. Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε το πράσινο φως για στενή συνεργασία στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, η οποία συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επιφυλακτικοί: Οι αλλαγές στο νόμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν τα προβλήματα προς το παρόν, λέει ο Λουτζ Κίντερμαν από τον εταιρεία κατασκευής αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων WPD με έδρα τη Βρέμη. Θα είναι αποτελεσματικές μόνο μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. «Η μεταρρύθμιση είναι ένα συνονθύλευμα και υπολείπεται».

Ταυτόχρονα, όμως, η φον ντερ Λάιεν επέπληξε την κυβέρνηση της Χιλής: αν και είχε κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός δίκαιου πλαισίου για τις εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν το είχε κάνει. «Όμως οι εταιρείες συνεχίζουν να αγωνίζονται με προβλήματα ρευστότητας», είπε. Ως εκ τούτου, ζήτησε «περαιτέρω μέτρα για την ανακούφιση της κατάστασης αυτών των εταιρειών στη Χιλή». Επειδή οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν έρθει στη Χιλή τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται για την ύπαρξή τους.

Χρηματοδότηση των επενδύσεων που σταμάτησαν

Θα μπορούσε να κατανοήσει τις ανησυχίες του κλάδου, δήλωσε ο Πάρντοφ. «Αλλά στη Χιλή ισχύουν οι κανόνες της οικονομίας της αγοράς - η κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να αλλάξει τις συνθήκες-πλαίσιο» Κατηγορεί την αύξηση των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πενταετή ξηρασία για μια «ιστορική κατάσταση πίεσης στο ενεργειακό σύστημα της Χιλής».

Ο Πάρντοφ, ένας 43χρονος δικηγόρος, ήταν προηγουμένως διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Boric. Όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού πριν από ένα χρόνο, το κύριο καθήκον του ήταν η διαμεσολάβηση. Επειδή τα νεύρα είναι τεντωμένα στον κλάδο.

Οι φορείς εκμετάλλευσης των αιολικών και ηλιακών πάρκων κατηγορούν τους τέσσερις παραδοσιακούς παραγωγούς ότι σχηματίζουν ολιγοπώλιο. Πρόκειται για την Colbún από τη Χιλή, την Enel από την Ιταλία, την Engie από τη Γαλλία και την AES Andes από τις ΗΠΑ. Είναι στενά δικτυωμένοι με την κυβέρνηση. Αυτό θα επέτρεπε στο κουαρτέτο των παραγωγών να καθορίσει τους κανόνες προς όφελός τους - εις βάρος των νεοεισερχόμενων εταιρειών πράσινης ενέργειας. Επιπλέον, οι εταιρείες θα φρενάρουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, επειδή οι ανισορροπίες θα τις κάνουν εκτυφλωτικά πλούσιες.

Ο Πάρντοφ αναμένει ότι η μεταρρύθμιση θα εγκριθεί από το Κογκρέσο σε έξι μήνες. Αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, η κυβέρνηση δεν έχει σαφή πλειοψηφία εκεί. Το πώς θα τροποποιηθεί η πρόταση από τους βουλευτές στο τέλος είναι ανοιχτό. «Έτσι είναι η δημοκρατία», λέει ο Πάρντοφ.

Για τον υπουργό, υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Η Χιλή εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική τοποθεσία για τον κλάδο. Η εταιρεία συμβούλων EY κατατάσσει τη χώρα των Άνδεων στη 14η θέση στο (διεθνή) δείκτη ελκυστικότητας των χωρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - μπροστά από όλες τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αλλά το 2015, η Χιλή βρισκόταν ήδη στην ένατη θέση του δείκτη.

Η Χιλή βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για την απαλλαγή της οικονομίας της από τον άνθρακα, λέει ο Πάρντοφ. Η Χιλή θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Σύμφωνα με έρευνες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch, η Χιλή εφαρμόζει πολύ αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας του κλίματος. Παγκοσμίως, μόνο η Δανία και η Σουηδία είναι καλύτερες.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι διεθνείς τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής KfW-IPEX, έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση περαιτέρω ηλιακών και αιολικών πάρκων στη Χιλή, εφόσον η κερδοφορία τους δεν είναι εξασφαλισμένη. Η Germany Trade and Invest, η ομοσπονδιακή εταιρεία για το εξωτερικό εμπόριο και το μάρκετινγκ θέσεων, παρατηρεί ότι οι ασαφείς κανόνες αποτελούν αποτρεπτικό μήνυμα για τις εταιρείες που θέλουν να παράγουν πράσινο υδρογόνο στη χώρα των Άνδεων.

Ο Κίντερμαν από την WPD κρίνει πως “με το υφιστάμενο δασμολογικό σύστημα, η άνοδος της Χιλής ως παγκόσμιου εξαγωγέα υδρογονανθράκων μπορεί να πετύχει μόνο με δυσκολία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Η Σ. Αραβία παρατείνει τις περικοπές - Στα 90 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο

Ενέργεια: Έλλειμμα 7 δισ. ευρώ ετησίως στις επενδύσεις στα δίκτυα «βλέπει» η Eurelectric

Ρευματοκλοπές: 11 εκατ. κιλοβατώρες «κλάπηκαν» το 2022 – Ποια νέα μέτρα σχεδιάζονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider