Τιμές παραγωγού: «Βουτιά» 5,9% στην χονδρική της Ελλάδας τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τιμές παραγωγού: «Βουτιά» 5,9% στην χονδρική της Ελλάδας τον Ιούλιο
Οι αυξομειώσεις στις τιμές που πληρώνει ο παραγωγός συνιστούν προάγγελο για το πώς θα κινηθούν οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής, καθώς ο πρώτος μετακυλεί το κόστος στα προϊόντα.

Μεγάλη ετήσια μείωση γνώρισαν οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τον Ιούλιο, καθώς υποχώρησαν κατά 5,9%, μια ένδειξη που ενισχύει την τάση για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων καθώς οι αυξομειώσεις στις τιμές χονδρικής συνιστούν προάγγελο αντίστοιχων κινήσεων σε επίπεδο καταναλωτή.

Στον αντίποδα, μικρή αύξηση 0,9% γνώρισαν οι τιμές σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η τάση παρέμεινε πτωτική σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για έβδομο σερί μήνα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καθώς οι τιμές στο εργοστάσιο υποχώρησαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Για τον μήνα υποχώρησαν κατά 0,5%. Οι μετρήσεις καταγράφηκαν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν -0,6% μηνιαίως και -7,6% ετησίως.

Αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές μειώθηκαν κατά κατά 6,6% στο έτος και 0,6% στον μήνα.

Σε ετήσια βάση το κόστος της ενέργειας ξεχώρισε για την πτωτική του πορεία κατά 24,2%, με τις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών να ακολουθούν με 4%.

Οι τιμές των κεφαλαιουχικών, των διαρκών και των μη διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 4% ετησίως.

Σε επίπεδο χωρών, σε ετήσια βάση, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία με -39,5% και την Ιταλία με -13,8%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν στην Ουγγαρία με +18,8%, τη Σλοβακία με +17,8% και την Σλοβενία με +6,8%. Ακόμα, η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των χονδρικών τιμών σημειώθηκε στην Ιρλανδία με -8,1% και στην Ολλανδία με -2,6%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία με +2,2%, τη Σλοβακία με +1,7% και την Κροατία με +1,3%.

Η μηνιαία πτώση του πληθωρισμού παραγωγού είχε επικεφαλής τη μείωση κατά 1,2% στις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, όπως το ατσάλι, η ζάχαρη και η ξυλεία, με την ενέργεια να υποχωρεί επίσης κατά 0,9%.

Οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπως μηχανήματα, εργαλεία ή κτίρια, και στα διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ στα μη διαρκή αγαθά εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Arm: Μεταξύ 47 και 51 δολαρίων η τιμολόγηση της IPO

Λέιν: Η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού θα συνεχιστεί όλο το φθινόπωρο

Κυκλική οικονομία: Έρχονται ριζικές αλλαγές για τη βιομηχανία μόδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider