Kίνα: Γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της κρίσης στις αγορές περνούν και δεν αγγίζουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kίνα: Γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της κρίσης στις αγορές περνούν και δεν αγγίζουν
Η κυβέρνηση στο Πεκίνο βοηθά τις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να λύσει την οξεία κρίση.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο βοηθά τις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να λύσει την οξεία κρίση. Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές της Evergrande έχασαν το 87% της αξίας τους μετά την επιστροφή τους στο χρηματιστήριο.

Στο τέλος της ημέρας των συναλλαγών, ο ενθουσιασμός ήταν παροδικός: Αφού η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη των ταλαιπωρημένων από την κρίση κεφαλαιαγορών, οι επενδυτές αντέδρασαν αρχικά με ανακούφιση τη Δευτέρα, η οποία εκφράστηκε με σημαντικά κέρδη τιμών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν. Όμως η καλή διάθεση εξατμίστηκε γρήγορα και ένα μεγάλο μέρος των κερδών χάθηκε και πάλι λίγο αργότερα, τονίζει η Handelsblatt.

Xθες, επίσης, οι σημαντικότεροι δείκτες σημείωσαν μικρή μόνο άνοδο. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης και ο δείκτης των σημαντικότερων εταιρειών στη Σαγκάη και τη Σενζέν κέρδισαν από ένα καλό ποσοστό.

Αναλυτές και οικονομολόγοι φοβούνται ότι η κρίση στις κινεζικές αγορές κεφαλαίου και ακινήτων απέχει πολύ από το να ξεπεραστεί. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο είχε αποφασίσει την Κυριακή να μειώσει στο μισό το τέλος χαρτοσήμου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων. Συγκεκριμένα, τα τέλη διαπραγμάτευσης μετοχών πρόκειται να μειωθούν από 0,1% σε 0,05%. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση μετά την οικονομική κρίση του 2008. Οι αρχές της Κίνας θέλουν να χαλαρώσουν τους κανονισμούς για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Ταυτόχρονα, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ανακοίνωσε ότι λιγότερες νέες εταιρείες πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Οι δημόσιες εγγραφές αφαιρούν ρευστότητα από τη συνολική αγορά και μπορούν να επιβαρύνουν τις αποτιμήσεις των ήδη εισηγμένων τίτλων, όταν οι επενδυτές πωλούν τμήματα των χαρτοφυλακίων τους για να επενδύσουν τα κεφάλαια σε νέες μετοχές.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν αρχικά σημαντικά τη Δευτέρα. Ο κινεζικός δείκτης αναφοράς CSI 300, ο οποίος παρακολουθεί τις επιδόσεις των σημαντικότερων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν, σημείωνε κατά περιόδους άνοδο 5,5%. Μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, τα κέρδη είχαν συρρικνωθεί στο 1,2%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας πληροφοριών Bloomberg, τα διεθνή κεφάλαια πούλησαν μόνο τη Δευτέρα μετοχές της κινεζικής ηπειρωτικής χώρας καθαρής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκροές για ολόκληρο τον Αύγουστο είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησαν οι υπολογισμοί το 2016.

Ο Τόμι Βου, αναλυτής συναλλάγματος στην Commerzbank, αξιολογεί θετικά τα τελευταία μέτρα του Πεκίνου. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το πεδίο εφαρμογής είναι πολύ μικρό. Το συμπέρασμά του επομένως: «Οποιαδήποτε επίπτωση είναι πιθανό να είναι βραχύβια».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Commerzbank, η εμπιστοσύνη της αγοράς είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η αδύναμη κινεζική οικονομία ανακτά τη δυναμική της.

Η τελευταία φορά που η Κίνα μείωσε τα τέλη χαρτοσήμου ήταν τον Απρίλιο του 2008. Τότε, οι τιμές των μετοχών των σημαντικότερων εταιρειών που ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης αυξήθηκαν κατά περισσότερο από εννέα τοις εκατό την επόμενη ημέρα. Ήταν η αρχή μιας ανοδικής πορείας που διήρκεσε μέχρι το επόμενο έτος.

Ο Μάρβιν Τσεν, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence, προειδοποιεί: «Ωστόσο, τα μέτρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς την τελευταία φορά συνοδεύονταν από ένα μαζικό πρόγραμμα τόνωσης της συνολικής οικονομίας». Αυτό είναι απίθανο να συμβεί αυτή τη φορά, προσθέτει. Χρειάζεται όμως περισσότερη πολιτική στήριξη για τη βιώσιμη αναστροφή της οικονομικής τάσης.

Η αναταραχή γύρω από τον προβληματικό όμιλο ακινήτων Evergrande δείχνει επίσης πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας αυτή τη στιγμή. Τη Δευτέρα, οι μετοχές του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή έργων στον κόσμο διαπραγματεύτηκαν για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο. Η μετοχή έκανε βουτιά 87% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Την Τρίτη, έχασε περισσότερο από 14%.

Ως αποτέλεσμα, η χρηματιστηριακή της αξία συρρικνώθηκε κατά το ισοδύναμο περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 370 εκατομμύρια δολάρια. Το 2017, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε κατά καιρούς προσεγγίσει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την επανέναρξη των συναλλαγών, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε καταφέρει να μειώσει στο μισό τις ζημίες της το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ισοδύναμα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 44% σε περισσότερα από 17 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η Evergrande παραδέχθηκε ότι το μέλλον της εξαρτάται από την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής και την επιτυχή αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της. Στα μέσα Αυγούστου, η εταιρεία αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση για προστασία από την πτώχευση σε αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο.

Η Evergrande αντιμετώπισε δυσκολίες στα τέλη του 2021 και δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Επί του παρόντος, τα χρέη του ομίλου ακινήτων ανέρχονται σε περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στον κινεζικό τομέα των ακινήτων, η οποία έχει οδηγήσει σε μια σειρά από αθετήσεις πληρωμών από τα τέλη του 2021.

Πρόσφατα, η Country Garden έγινε επίσης πρωτοσέλιδο. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, η οποία ειδικεύεται σε έργα σε μικρότερες πόλεις, διέκοψε τη διαπραγμάτευση ορισμένων ομολόγων της, αφού προειδοποίησε για ζημίες έως και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά, η Country Garden έχει χρέη που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από την επιδεινούμενη κρίση των ακινήτων, η εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές της Κίνας πλήττεται από μια ολόκληρη σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων. Η οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αποδείχθηκαν πρόσφατα ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν. Η αιφνιδιαστική μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο τροφοδοτεί τους φόβους για επίμονο και παραλυτικό αποπληθωρισμό.

Τα εταιρικά κέρδη γίνονται πρόβλημα

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί για «μαζική επιδείνωση» των κινεζικών οικονομικών δεδομένων. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια ολόκληρη σειρά δυτικών τραπεζιτών μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας. Πιο πρόσφατα, την Παρασκευή, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley μείωσαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη φέτος από 5,0% σε 4,7% σε σχέση με το 2022. Για το 2024, οι ειδικοί αναμένουν πλέον αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μόνο κατά 4,2%.

Η σοβαρή οικονομική επιβράδυνση και η πτώση των τιμών επηρεάζουν επίσης τα εταιρικά κέρδη. Τον Ιούλιο, τα κέρδη στον βιομηχανικό τομέα μειώθηκαν κατά 6,7%, μετά από ένα μείον 8,3% τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες της Morgan Stanley αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών που εκπροσωπούνται στον δείκτη μετοχών MSCI China stock index θα αυξηθούν μόνο κατά δύο τοις εκατό φέτος. Μέχρι στιγμής, οι αναλυτές των μεγάλων τραπεζών εξακολουθούν να αναμένουν μέση αύξηση των κερδών κατά 19 τοις εκατό.

Η φοβούμενη επιβράδυνση της εξέλιξης των εταιρικών κερδών είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η Morgan Stanley αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον δείκτη MSCI China Index προς τα κάτω στις 60 μονάδες για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αυτό θα ήταν μόλις δύο μονάδες πάνω από το σημερινό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν ποτέ να αποσυνδεθούν οικονομικά από την Κίνα» διαβεβαιώνει η υπ. Εμπορίου

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξαίρει την «κοινωνική σταθερότητα» στην Σιντζιάνγκ

H Google θα πουλήσει δεδομένα χαρτών σε εταιρείες που φτιάχνουν φωτοβολταϊκά

gazzetta
gazzetta reader insider insider