ΕΚΤ: «Σφίγγει τα λουριά» στις τράπεζες, ζητώντας εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Σφίγγει τα λουριά» στις τράπεζες, ζητώντας εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας
Αυστηρότερο έλεγχο της ρευστότητας των τραπεζών σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά τις ανησυχίες που «πυροδότησαν» οι περιπέτειες του φετινού Μαρτίου με «πρωταγωνίστριες» την Silicon Valley Bank και την Credit Suisse.

Αυστηρότερο έλεγχο της ρευστότητας των τραπεζών σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά τις ανησυχίες που «πυροδότησαν» οι περιπέτειες του φετινού Μαρτίου με «πρωταγωνίστριες» την Silicon Valley Bank και την Credit Suisse.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές, η ΕΚΤ προτείνει να ζητηθεί από τις τράπεζες να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα ρευστότητάς τους σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό, μετά τις πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην Ελβετία που οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων, ωθώντας την ΕΚΤ να βάλει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο πιο ενδελεχούς ελέγχου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Όπως σημειώνεται πάντως, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες, παρά την ύπαρξη έντονων ανησυχιών γύρω από τον κλάδο.

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τόνισε προσφάτως την ανάγκη οι εποπτικές Αρχές να συλλέγουν πρόσθετες και πιο συχνές πληροφορίες ρευστότητας από τις τράπεζες» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, απαντώντας στο Bloomberg. «Ενώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης απολαμβάνουν άνετες θέσεις ρευστότητας, η ΕΚΤ αξιολογεί τώρα πώς θα δώσει συνέχεια».

Η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει, αργότερα φέτος, να ζητά τα στοιχεία από τις τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση, αν και δεν έχει καταλήξει σε επίσημη απόφαση για το σχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Ο έλεγχος αυτός θα βοηθήσει την ΕΚΤ να αποφασίσει εάν θα υποβάλει ορισμένες τράπεζες σε υψηλότερες απαιτήσεις ρευστότητας.

Αν και οι εν λόγω σκέψεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, οι ρυθμιστικές Αρχές εξετάζουν επίσης το κατά πόσο μπορούν να περιορίσουν την εξάρτηση των τραπεζών από ορισμένες πηγές χρηματοδότησης που θεωρούνται ασταθείς, όπως ανέφεραν οι πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες στις ΗΠΑ: «Αντοχή» στα κέρδη και ανησυχίες για τα επιτόκια από την Fed

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,8% τον Ιούνιο στην Ελλάδα - Η 5η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ

Γιατί η ισχνή ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider