Σουηδία: Η Silicon Valley Bank συνεχίζει να «δαγκώνει» το συνταξιοδοτικό fund Alecta

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Η Silicon Valley Bank συνεχίζει να «δαγκώνει» το συνταξιοδοτικό fund Alecta
Απώλειες περίπου 20 δισ. κορονόνων (2 δισ. δολαρίων) από τα «κανόνια» που σημειώθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ

Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο συνεχίζει να επηρεάζει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό fund Alecta στη Σουηδία.

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι επιστροφές από εναλλατικές επενδύσεις -κυρίως στον κλάδο του real estate- ήταν αρνητικές κατά 0,9% για το α' εξάμηνο του 2023.

Η επικεφαλής του Alecta, Καταρίνα Θόρσλουντ, ανέφερε σε δήλωση της πως το fund επηρεάστηκε για την εν λόγω περίοδο «από την κατάσταση στις αγορές και τις αλλαγές στο ύψος των βασικών επιτοκίων» των κεντρικών τραπεζών.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, το Alecta είχε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Silicon Valley Bank, με το ταμείο να καταγράφει απώλειες περίπου 20 δισ. κορονόνων (2 δισ. δολαρίων) από τα «κανόνια» που σημειώθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που αυτά είχαν στις αγορές.

«Η απώλεια των 20 δισ. κορονών είναι τεράστια και καταλαβαίνουμε πλήρως τον προβληματισμό των πελατών μας» ανέφερε η CEO του Alecta.

Η αναταραχή που προήλθε από την τραπεζική κρίση προκάλεσε σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτημάτων μετακίνησης από πελάτες «με σαφείς αιχμές τις ημέρες που υπήρχαν πολλές πληροφορίες για το Alecta στα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε η Θορσλούντ. Έκτοτε, τα αιτήματα επέστρεψαν στα πιο φυσιολογικά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε.

Συνολικά για το α' εξάμηνο ο όμιλος ανέφερε θετικές αποδόσεις 6,6% για την Alecta Optimal Pension με καθορισμένες εισφορές, έναντι αρνητικών αποδόσεων 12,7% την ίδια περίοδο του 2022. Ο δείκτης φερεγγυότητας διαμορφώθηκε στο 209%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Η Evergrande «έγραψε» ζημίες 81 δισ. δολαρίων μέσα σε 2 χρόνια

G20: Χρειάζονται επενδύσεις 3 τρισ. δολαρίων για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider