Τεχνητή Νοημοσύνη: Παρά την αξία του 1 τρισ. δολαρίων, μπορεί να αποδειχθεί «η μεγαλύτερη φούσκα» όλων των εποχών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνητή Νοημοσύνη: Παρά την αξία του 1 τρισ. δολαρίων, μπορεί να αποδειχθεί «η μεγαλύτερη φούσκα» όλων των εποχών
Εείναι ακόμα στα πρώιμα της στάδια και συμπλήρωσε ότι δεν είναι έτοιμη για την υιοθέτηση της σε μαζικό επίπεδο, όπως στο τραπεζικό σύστημα.

Τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων τεχνολογικών επιχειρήσεων του κόσμου, αλλά ο επικεφαλής μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο προειδοποιεί πως μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη «φούσκα» όλων των εποχών.

Ο CEO της Stability AI, Εμάντ Μοστάκ, ανέφερε μιλώντας με αναλυτές της UBS την περασμένη εβδομάδα πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα στα πρώιμα της στάδια και συμπλήρωσε ότι δεν είναι έτοιμη για την υιοθέτηση της σε μαζικό επίπεδο, όπως στο τραπεζικό σύστημα.

«Το χαρακτηρίζω ως τη φούσκα "dot AI" και αυτή δεν έχει αρχίσει καν ακόμα» ανέφερε ο Μοστάκ.

Η εταιρεία του παράγει το Stable Diffusion, ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εκτός από το ChatGPT της OpenAI. Το Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες εισάγοντας κείμενο. Έχει περισσότερους από ένα εκατ. χρήστες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως η Coatue και η Lightspeed Venture Partners. μετέδωσε το CNBC.

Ο Μοστάκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, έχει κατηγορηθεί για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με το ιστορικό του, τα επιτεύγματά του και τις συνεργασίες του.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ακαδημαϊκών, στελεχών διοικητικών συμβουλίων, ακόμη και μαθητών, για την ικανότητά της να παράγει από το μηδέν γλωσσικό και οπτικό περιεχόμενο που μοιάζει με το ανθρώπινο, ανταποκρινόμενη σε προτροπές του χρήστη, χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με την τεχνολογία αυτή να αποτελεί πλέον κοινό χαρακτηριστικό της διαδικτυακής περιήγησης.

Πέρα από τις καταναλωτικές εφαρμογές, η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην ιατρική, τις μεταφορές, τη ρομποτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, την άμυνα και άλλες βιομηχανίες.

Ωστόσο, μια πιο νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκε πρόσφατα είναι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται σε εργαλεία όπως το δημοφιλές ChatGPT από την OpenAI, καθώς και το Google Bard και το Microsoft Bing Chat, και γεννήτριες εικόνων όπως το Dall-E, το Stable Diffusion και το Midjourney.

Ο Μοστάκ υποστήριξε ότι το συνολικό ποσό των επενδύσεων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να ανέλθει σε 1 τρισ. δολάρια «επειδή είναι πιο σημαντικό από το 5G ως υποδομή» και πρότεινε ότι τράπεζες όπως η UBS θα πρέπει να υιοθετήσουν την τεχνολογία, καθώς πρόκειται για μια «τεράστια αγορά».

Η «τιμωρία» από τις αγορές

Σημειώνεται ότι ο Μοστάκ δήλωσε ότι οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν κατάλληλα την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους θα «τιμωρηθούν» από τις αγορές.

Ανέφερε το παράδειγμα της Google, η οποία έχασε 100 δισ. δολάρια σε μία μόνο ημέρα, αφού το Bard AI chatbot της έδωσε ανακριβείς πληροφορίες σε ένα διαφημιστικό βίντεο κατά την κυκλοφορία του. Η Google ανταγωνίζεται επιθετικά τη Microsoft για να κερδίσει στον αγώνα για την κατασκευή ανώτερων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικότητα Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες εδώ, και θα δείτε ανθρώπους να μετακινούνται από τους καλύτερους κατασκευαστές τσιπ σε εταιρείες που το χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν κατάλληλα την κατώτατη γραμμή τους και την ανώτατη γραμμή τους. Και θα δείτε την αγορά να τιμωρεί όσους δεν το χρησιμοποιούν αυτό» ανέφερε ο Μοστάκ.

«Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά θέματα τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Στο +6,3% η ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο - Σε νέο ιστορικό υψηλό η ανεργία στους νέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider