ECOFIN: Πρόοδος Ελλάδας αλλά και περιθώρια βελτίωσης στις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ECOFIN: Πρόοδος Ελλάδας αλλά και περιθώρια βελτίωσης στις μακροοικονομικές ανισορροπίες
Το ECOFIN επικυρώνει την πρόοδο της Ελλάδας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν ισχυρές ανισορροπίες, «αν και τα τρωτά τους σημεία φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής».

Πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα όσον αφορά την διαδικασία των μακροοικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών των 27 μελών της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας το πόρισμα του Μαΐου για τη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της χώρας κατά την οποία είχε επισημανθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η επάρκεια των μέτρων στήριξης, παράλληλα με τις θετικές εξελίξεις σε κτηματολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις.

Το ECOFIN, με την σειρά του, επικυρώνει την πρόοδο της Ελλάδας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν ισχυρές ανισορροπίες «αν και τα τρωτά τους σημεία φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπενθυμίζουν ότι η οικονομία της ΕΕ συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά το δύσκολο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και αναγνωρίζουν την ισχυρή μεταπανδημική ανάκαμψη ενώ υπογραμμίζουν πως η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων ανάκαμψης μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, στηρίζει την βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, περιορίζοντας τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Επ’ αυτού, το κείμενο, εκτός των συμπερασμάτων για Ελλάδα και Ιταλία, συμφωνεί με την ανάλυση της Κομισιόν του 2023 ότι οι ανισορροπίες στην Κύπρο δεν είναι πλέον υπερβολικές, συμφωνεί πως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, αν και για ορισμένα κράτη μέλη, αυτές οι ανισορροπίες υποχωρούν. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι οι ανισορροπίες σε Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν το επόμενο έτος εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες θετικές τάσεις ενώ στη Ρουμανία οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα κάτω, απαιτώντας επείγουσα πολιτική δράση. Τέλος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία δεν αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, καθώς τα τρωτά σημεία φαίνεται να περιορίζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: 1 στις 5 επιχειρήσεις που ζητά δάνειο δεν έχει φορολογική ενημερότητα – Τι δείχνουν τα στοιχεία του KYC

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προ των πυλών η παράταση για τις επιχειρήσεις, ανοιχτό το παράθυρο για τα φυσικά πρόσωπα

Έτοιμη η Τράπεζα Πειραιώς για μια ακόμη αναβάθμιση των στόχων της

gazzetta
gazzetta reader insider insider