H νέα πραγματικότητα: Πληρώνουμε περισσότερο, αγοράζουμε λιγότερα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H νέα πραγματικότητα: Πληρώνουμε περισσότερο, αγοράζουμε λιγότερα
Μήνα με τον μήνα γίνεται ολοένα και πιο ορατή η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με τον τζίρο των σουπερμάρκετ και των πολυκαταστημάτων να αυξάνεται και τον όγκο των πωλήσεων να μειώνεται. Ανακοινώσεις για νέες δράσεις κατά της ακρίβειας αυτή την εβδομάδα.

Ολοένα και πιο μικρό γίνεται το καλάθι του σούπερ μάρκετ για τους καταναλωτές, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Οι περικοπές στις αγορές ακόμη και βασικών αγαθών, έγιναν ορατές και τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που καταγράφτηκε μείωση του όγκου πωλήσεων σε ετήσια βάση, μαζί με την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο ο όγκος πωλήσεων των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 5,3% μια αύξηση που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πληθωρισμό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα πολυκαταστήματα με τον όγκο πωλήσεων να μειώνεται κατά 3,1% και τον τζίρο να αυξάνεται κατά 3,3%. Στο σύνολο του λιανεμπορίου η μείωση του όγκου πωλήσεων τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν 5,2%, όταν ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση κατά 1,5%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως οι καταναλωτές και ειδικότερα τα χαμηλότερα εισοδήματα, έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και πλέον μειώνουν συνεχώς τις αγορές τους, καθώς όπως φαίνεται έχουν εξαντληθεί τα όποια διαθέσιμα χρήματα υπήρχαν στην άκρη ή και δυνατότητες βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μόνο το 2022 η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας ήταν 12,7% (PPS, Purchasing Power Standard).

Έρχονται νέα μέτρα

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις με διψήφια ποσοστά στα είδη διατροφής παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, μια τάση που αναμένεται να αποτυπωθεί για άλλη μια φορά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν στις 7 Ιουλίου, οδηγούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της ακρίβειας.

Ήδη αποφασίστηκε η παράταση έξι μηνών για το «Καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, επεκτείνεται μέχρι τέλος του έτους και το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν ανακοινώσεις και για νέες δράσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή. «Ο πληθωρισμός είναι ακόμα εδώ, ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονος και γι’ αυτό και χρειάζεται και μία συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να μπορέσουν να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που συμπιέζονται από το υψηλό κόστος των τροφίμων», ανέφερε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο την βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναμένονται παρεμβάσεις όπως η επέκταση του Market Passs για τρεις συν δύο μήνες, έτσι ώστε να φτάσει η χορήγησή του, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο λήγει τον Ιούλιο, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αρχικά θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου, με πιθανά διευρυμένα κριτήρια, αριθμό δικαιούχων και ποσών και εν συνεχεία εφόσον οι ίδιοι λόγοι υφίστανται, θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: «Ψήνεται» η δημιουργία νέου πόλου – «σφήνα» στους ισχυρούς των κατασκευών

Crash test σήμερα για τις τιμές αερίου και ρεύματος στην Ελλάδα – Πώς θα αποτραπεί το άλμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider