ΕΚΤ: Παραμένουν «σοβαροί» χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Παραμένουν «σοβαροί» χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη
Η μείωση του αριθμού των συναλλαγών και των δεικτών της πιστωτικής αγοράς υποδηλώνουν ότι η διόρθωση στις αγορές κατοικιών είναι πιθανό να γίνει πιο ευρείας κλίμακας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως παραμένουν «σοβαροί» χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως η επιβράδυνση που σημειώνεται στην αγορά κατοικιών μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB), του οποίου ηγείται η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «το τέλος του παρατεταμένου περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων έχει αλλάξει το τοπίο των κινδύνων παγκοσμίως, με τον πλήρη αντίκτυπο της απότομης αύξησης των επιτοκίων να γίνεται αισθητός μόνο με την πάροδο του χρόνου».

Το ESRB εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο για την αγορά κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος έχει φτάσει σε σημείο καμπής ή ίσως και πέρα από αυτό.

Η μείωση του αριθμού των συναλλαγών και των δεικτών της πιστωτικής αγοράς υποδηλώνουν ότι η διόρθωση στις αγορές κατοικιών είναι πιθανό να γίνει πιο ευρείας κλίμακας, πρόσθεσε.

«Στην αγορά εμπορικών ακινήτων, οι επενδύσεις συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος, αρνητικών προοπτικών κερδοφορίας, αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και αυστηροποίησης των πιστωτικών προτύπων», ανέφερε. Παρόλα αυτά, οι τράπεζες έχουν απολαύσει μια σχετικά καλή χρονιά, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αυξήσει τα περιθώρια επιτοκίου και η ποιότητα του ενεργητικού εξακολουθεί να είναι καλή, μετέδωσε το Reuters.

Όμως η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι καθυστερήσεις πληθαίνουν και είναι πιθανή κάποια συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

Το ESRB πρόσθεσε τις δικές του προειδοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι το αδύναμο οικονομικό κλίμα μπορεί να δημιουργήσει επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και η μειωμένη ζήτηση πιστώσεων είναι πιθανό να περιορίσει τον όγκο των δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοί που αγαπούν τον πληθωρισμό και ποντάρουν στον... Κοντράτιεφ

Σουηδία: Στο 3,75% αυξήθηκε το επιτόκιο της Riksbank και έπεται συνέχεια μέσα στο έτος

Ισπανία: Σε πολυετές χαμηλό ο πληθωρισμός - Κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider