Σουηδία: Στο 3,75% αυξήθηκε το επιτόκιο της Riksbank και έπεται συνέχεια μέσα στο έτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Στο 3,75% αυξήθηκε το επιτόκιο της Riksbank και έπεται συνέχεια μέσα στο έτος
Η νέα αύξηση της Riksbank δείχνει τώρα ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί περίπου στο 4,05% από περίπου 3,65% προηγουμένως και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025.

Στο 3,75% από 3,50%, όπως και αναμενόταν, αύξησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο, σηματοδοτώντας περαιτέρω άνοδο αργότερα μέσα στο έτος, καθώς συνεχίζει να καταπολεμά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Η νέα αύξηση της Riksbank δείχνει τώρα ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί περίπου στο 4,05% από περίπου 3,65% προηγουμένως και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025.

«Για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, η νομισματική πολιτική πρέπει να αυστηροποιηθεί περαιτέρω», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Η πρόβλεψη είναι το επιτόκιο πολιτικής να αυξηθεί τουλάχιστον άλλη μια φορά φέτος», προσέθεσε.

Η Riksbank ανέφερε ότι νέες πληροφορίες, όπως οι τιμές των υπηρεσιών που αυξάνονται απροσδόκητα γρήγορα και η ασθενέστερη κορώνα, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πιο αργά από το αναμενόμενο.

Παράλληλα με την απόφαση για το επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα επεκτείνει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων στα 5 δισ. σουηδικές κορώνες ή 463,6 εκατ. δολάρια το μήνα από 3,5 δισ. κορώνες από τον Σεπτέμβριο, μια κίνηση που είπε ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα ισχυρότερο νόμισμα βελτιώνοντας την ικανότητά της να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η Riksbank πρόσθεσε ότι διερευνά τρόπους μείωσης του συναλλαγματικού κινδύνου αντισταθμίζοντας μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Το σημείο εκκίνησης για αυτό θα ήταν να αντισταθμίσει περίπου το 25% των αποθεματικών της, στα 410 δισ. κορώνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Τουλάχιστον 2 ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023

Ισπανία: Σε πολυετές χαμηλό ο πληθωρισμός - Κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Fed: Οι 23 μεγαλύτερες τράπεζες πέρασαν τα stress tests, είναι όμως αυτό αρκετό;

gazzetta
gazzetta reader insider insider