Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη ζητά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη ζητά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περιορισμό του πληθωρισμού.

Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) έστειλε την Τετάρτη μήνυμα για το ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να συσφίξουν περαιτέρω τη δημοσιονομική τους πολιτική το 2024 συγκριτικά με αυτό που έχει συμφωνηθεί, ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περιορισμό του πληθωρισμού.

Όπως σημειώνει το Reuters, το EFB είναι μια ανεξάρτητη αρχή που έχει δημιουργηθεί για να εκτιμά τη δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες της Ευρωζώνης και για να συμβουλεύει σχετικά την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει πως για το 2024 οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να μειώσουν τη στήριξη των οικονομιών τους κατά 0,8% επί του ΑΕΠ.

«Λόγω των ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, το EFB θεωρεί σκόπιμη μια περιοριστική δημοσιονομική ώθηση στη ζώνη του ευρώ το 2024», σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου.

«Επιπλέον, η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων θα ανακουφίσουν μακροπρόθεσμα λιγότερο τα δημόσια οικονομικά. Αν δεν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις, μια βελτίωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ισοζυγίου πέραν του 0,8% του ΑΕΠ που προβλέπει η Επιτροπή φαίνεται να είναι σκόπιμη», αναφέρεται στην έκθεση.

Το EFB προσθέτει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα κυμανθεί κοντά στις προοπτικές για το 2024 και η αγορά εργασίας θα παραμείνει εκπληκτικά σφιχτή.

«Ως εκ τούτου, το 2024 θα μπορούσε κάλλιστα εκ των υστέρων να εμπίπτει στην κατηγορία των "οικονομικών καλών εποχών"» σημειώνει το EFB.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχωρά από το καλοκαίρι του 2022 σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Σωστή η απόφαση της BoE για τα επιτόκια - Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση η Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider