BoJ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια - Πρόβλεψη για «μέτρια» ανάπτυξη το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoJ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια - Πρόβλεψη για «μέτρια» ανάπτυξη το 2023
Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε μετά την απόφαση έως και 0,3% σε περίπου 140,70 ανά δολάριο ενώ ο Nikkei 225 ανέστρεψε προηγούμενες απώλειες.

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζοντας την χαλαρή νομισματική πολιτική και επιλέγοντας να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Η BoJ διατήρησε τον στόχο βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της στο -0,1%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων και δεν έκανε αλλαγές στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, μετά από την διήμερη συνεδρίαση.

Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε μετά την απόφαση έως και 0,3% σε περίπου 140,70 ανά δολάριο ενώ ο Nikkei 225 ανέστρεψε προηγούμενες απώλειες.

«Με εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες γύρω από τις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Τράπεζα θα συνεχίσει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση ενώ ανταποκρίνεται ευκίνητα στις εξελίξεις της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών καθώς και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες», ανέφερε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στην ανακοίνωση της.

Προοπτικές για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Η BoJ αναμένει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα «ανακάμψει μέτρια γύρω στα μέσα του δημοσιονομικού 2023» λόγω της περιορισμένης ζήτησης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο εξωτερικό πιθανότατα θα περιορίσουν την ανάπτυξη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στην Ιαπωνία αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 2,7%. Ο βασικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας - ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Απρίλιο - ήταν σταθερά πάνω από τον στόχο του 2% για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο στόχος βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της BoJ διατηρήθηκε στο -0,1% από τότε που υιοθέτησε για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια το 2016 για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την εκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Διατηρεί την τρέχουσα πολιτική για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη που εξακολουθεί να θεωρεί εύθραυστη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Η ώρα της Εφορίας για τα αναδρομικά

Σεισμός 4 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης τη νύχτα

Helleniq Energy: ΑΠΕ 200-300 MW στο εξωτερικό έως το 2025 – Οι ενεργειακές επενδύσεις στα διυλιστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider