Η Ολλανδία ζητά πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok - Η ΕΕ εντείνει τους ελέγχους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ολλανδία ζητά πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok - Η ΕΕ εντείνει τους ελέγχους
Ερευνητές θα αξιοποιήσουν την πρόσβαση ώστε να αναλύσουν τη λειτουργία του αλγορίθμου της TikTok.

Αίτημα στην κινεζική ιδιοκτήτρια του TikTok, Bytedance, για πρόσβαση στα στοιχεία λειτουργίας της πλατφόρμας κατέθεσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχετική αναφορά για το θέμα έκανε στο Twitter η Ολλανδή υπουργός Ψηφιοποίησης, Αλεξάντρα βαν Χούφελεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του TikTok, Σου Ζι Τσιού, στη Σιγκαπούρη.

Η Ολλανδή αξιωματούχος είπε πως ερευνητές θα αξιοποιήσουν την πρόσβαση ώστε να αναλύσουν τη λειτουργία του αλγορίθμου της TikTok.

Η Ολλανδή υπουργός, η οποία χαρακτήρισε το TikTok «εξαιρετικά εθιστικό» σε δηλώσεις του στο RTL News πέρυσι, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην πλατφόρμα, μιλώντας με τον Τσιού.

Το αίτημα έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τους ελέγχους σε 19 τεχνολογικές εταιρείας, υπό τον νόμο Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) που θα τεθεί σε ισχύ από τις 25 Αυγούστου.

Η νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται σε οργανισμούς με τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, απαιτώντας ισχυρά εργαλεία ελέγχου του περιεχομένου και διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν κάνει λόγο για πιθανές απειλές επί της ασφάλειας από την -κινεζικής ιδιοκτησίας- πλατφόρμα.

Η εφαρμογή έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο επειδή απειλεί την ευημερία των παιδιών μέσω των ιογενών προκλήσεων και επειδή ο αλγόριθμός της μπορεί να ενθαρρύνει την εθιστική συμπεριφορά των εφήβων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Η Qantas καταργεί τις στολές με βάση το φύλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider