Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα
Πληθαίνουν οι μεταβλητές που δύναται να αλλάξουν τον ρου της ασφαλιστικής αγοράς.

Πληθαίνουν οι μεταβλητές που δύναται να αλλάξουν τον ρου της ασφαλιστικής αγοράς. Πρόκειται για έξι προκλήσεις που θα απασχολήσουν την επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου στις οποίες αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσια του 23ου συνεδρίου της ΕΑΕΕ στην Ύδρα που άνοιξε τις πύλες του σήμερα.

Ειδικότερα ο κος Σαρρηγεωργιού αναφέρθηκε στις εξής 6 παραμέτρους:

Πρώτον, στον πληθωρισμό ο οποίος επηρεάζει μεταξύ άλλων τις επενδύσεις, τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις αλλά και την ικανότητα των πολιτών να ασφαλιστούν.

Δεύτερον, στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας το οποίο αποτελεί πλέον κομβικό ζήτημα της καθημερινής μας ζωής.

Τρίτον, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου κάθε ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποφασίσει πού θα επενδύσει και σε ποιον χρόνο.

Τέταρτον, στην υιοθέτηση των ESG κριτηρίων σε έναν κλάδο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και έχει άμεση σχέση με την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πέμπτο στο κανονιστικό πλαίσιο (regulation) όπου μπορεί μεν να παράγεται επιθυμητό αποτέλεσμα πλην όμως είναι ένα τεράστιο σύστημα που θέτει κανονισμούς και τεράστια υποχρεωτική πληροφόρηση με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας τα ασφαλιστικά προϊόντα να γίνονται πιο ακριβά για τους πελάτες και οι επενδύσεις λιγότερο αποδοτικές. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει ίσως με αυτόν τον τρόπο κατευθύνουμε ένα μέρος του κόσμου σε άλλους φορείς εκτός κλάδου.

Έκτο στο ζήτημα της προσέλκυσης νέων ταλαντούχων εργαζομένων στον κλάδο ο οποίος σήμερα δεν θεωρείται ελκυστικός αν και αντίθετα παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Ακολούθως ο κ. Σαρρηγεωργίου αφού εστίασε στο χαμηλό ποσοστό διείσδυσης του κλάδου στην Ελλάδα, επισήμανε ως σημαντικό το ανακοινωθέν κίνητρο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης ακινήτου για φυσικές καταστροφές προσθέτοντας ότι «μας εξέπληξε γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν υποστήριξαν το μέτρο. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα κίνητρα συμπληρώνοντας πως πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων παραμένει ανασφάλιστο και ότι επίσης την μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλιση την έχουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στις Γενικές Ασφαλίσεις στην Ελλάδα 

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider