Goldman Sachs για χρέος στις ΗΠΑ: «Αδειάζει η κλεψύδρα» με τα μετρητά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs για χρέος στις ΗΠΑ: «Αδειάζει η κλεψύδρα» με τα μετρητά
Υπάρχει η πιθανότητα οι εισροές να επιβραδυνθούν πέραν του αναμενόμενου αφήνοντας το υπουργείο χωρίς μετρητά πολύ νωρίτερα, ήτοι στις 1 ή 2 Ιουνίου.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως εάν δεν επιλυθεί η κρίση του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά κρατικά ταμεία θα ξεμείνουν από μετρητά σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι τα διαθέσιμα μετρητά του υπουργείου Οικονομικών θα πέσουν κάτω από τα 30 δισ. δολάρια μέχρι τις 8 ή 9 Ιουνίου, που είναι το επίπεδο που θεωρείται, κατά γενική εκτίμηση, ως το μίνιμουμ όριο ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκτίμηση έχει ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, δεδομένου πως υπάρχει η πιθανότητα οι εισροές να επιβραδυνθούν πέραν του αναμενόμενου αφήνοντας το υπουργείο χωρίς μετρητά πολύ νωρίτερα, ήτοι στις 1 ή 2 Ιουνίου.

Η ρευστότητα του Υπ. Οικονομικών κυμαίνεται στα 57 δισ. δολάρια με διαθέσιμα ύψους 92 δισ. ευρώ χάρη στα ειδικά μέτρα που έλαβε η Τζάνετ Γέλεν και διαθέτει στη «φαρέτρα» της. Οι αναλυτές της Goldman, παρ’ όλα αυτά, τόνισαν πως «είμαστε πεπεισμένοι πως το Κογκρέσο θα αποφύγει τη στάση πληρωμών, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να το κάνει».

Αν και οι αγορές έχουν επιδείξει περιορισμένες ενδείξεις γενικευμένου πανικού για το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο αυτό, αναμένεται σημαντική μεταβλητότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. «Προβλέπουμε επίτευξη συμφωνίας πριν την προθεσμία αλλά και εξελίξεις μέχρι τότε. Πιστεύουμε πως οι αγορές θα λάβουν υπόψη το αυξημένο ρίσκο πριν την αύξηση του ανώτατου ορίου», συμπλήρωσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Κοντά στα 3 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίησή της - Άλμα 35% για τη μετοχή της φέτος

Νευρική η Wall Street με το βλέμμα στις συνομιλίες για το όριο του χρέους

Η Disney κλείνει το επικό ξενοδοχείο Star Wars Galactic Starcruiser που άνοιξε πέρυσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider