Ρεύμα: Πώς θα «τρέξουν» οι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Έτοιμα τα έργα έως τέλος 2025

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πώς θα «τρέξουν» οι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Έτοιμα τα έργα έως τέλος 2025
Σε διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση, η οποία θα «ξεκλειδώσει» την προκήρυξη της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας από τη ΡΑΑΕΥ. Επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση για έργα 1.000 MW, ειδική πρόνοια για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Έως το τέλος του 2023 θα «κλειδώσει» η υλοποίηση αυτόνομων (standalone) μπαταριών συνολικής ισχύος 1.000 MW, με την πρόκριση των έργων μέσω τριών δημοπρασιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025 και για να υλοποιηθούν θα λάβουν επενδυτική στήριξη 200.000 ευρώ ανά MW, πέρα από την ενίσχυση για μία 10ετία των εσόδων που θα συγκεντρώνουν από τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές παραμέτρους που προβλέπει το προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έθεσε σε διαβούλευση από χθες και έως τις 2 Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας. Η υπουργική ουσιαστικά εξειδικεύει την εφαρμογή του σχήματος που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν, για τη στήριξη μονάδων αποθήκευσης. Επομένως, με την έκδοσή της (μετά τη διαβούλευση) θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού από τη ΡΑΑΕΥ, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, κατά τον πρώτο διαγωνισμό θα δημοπρατηθούν έργα 400 MW. Η δεύτερη δημοπρασία θα διεξαχθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, από την οποία θα προκριθούν έργα 300 MW. Οι δύο αυτές δημοπρασίες θα αφορούν έργα που προορίζονται για όλη την ελληνική επικράτεια.

Κριτήριο οι μικρότερες προσφορές για «ταρίφες»

Αντίθετα, η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία αφορά αποκλειστικά έργα τα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη). Θα διεξαχθεί έως το τέλος του έτους, για έργα 300 MW, ολοκληρώνοντας έτσι τον «κύκλο» των δημοπρασιών.

Δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς θα έχουν έργα που έχουν εξασφαλίσει Άδεια Αποθήκευσης, με ισχύ έως 100 MW και τα οποία τηρούν μία σειρά τεχνικών προδιαγραφών. Τα έργα που θα προκριθούν θα είναι εκείνα που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη αποζημίωση, δηλαδή το μικρότερο ετήσιο Έσοδο Αναφοράς («ταρίφα»), εκφρασμένο σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Στην περίπτωση των δύο πρώτων διαγωνισμών, τα έργα αυτά είναι και εκείνα που θα λάβουν ενίσχυση και στο CAPEX τους, ίση με 200.000 ευρώ ανά MW.

Στην πράξη, το ετήσιο Έσοδο Αναφοράς εκφράζει τις προσδοκώμενες απολαβές των μονάδων από τη λειτουργία τους. Αν τα ποσά που συγκεντρώσει κάποιον χρόνο μία μονάδα από τη συμμετοχή της στις αγορές είναι λιγότερα από αυτή την «ταρίφα» της, τότε η διαφορά θα συμπληρώνεται μέσω κρατικής ενίσχυσης. Αν πάλι τα ποσά που συγκεντρώσει είναι περισσότερα, τότε θα επιστρέφει τα «υπερέσοδά» της.

Η παραπάνω «φόρμουλα» λειτουργικής ενίσχυσης θα παραμείνει σε ισχύ για 10 χρόνια, με τους επενδυτές να υπογράφουν επομένως 10ετίες συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ. Μάλιστα, στην Υπουργική απόφαση περιγράφεται και ένας μηχανισμός που ουσιαστικά δίνει κίνητρο στους επενδυτές να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από την αγορά και, κατά συνέπεια, να χρειαστεί να λάβουν όσο το δυνατόν μικρότερη ενίσχυση.

Μέγιστος δυνατός ανταγωνισμός

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν υποψήφια έργα με άδεια Αποθήκευσης, τα οποία δηλαδή έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης. Ο λόγος είναι πως το ΥΠΕΝ θέλει να υπάρχει όσο μεγαλύτερος δυνατός ανταγωνισμός στις δημοπρασίες, για την επίτευξη ανταγωνιστικών προσφορών. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο έχει ορίσει το επίπεδο ανταγωνισμού στο 100%, κάτι που σημαίνει πως για να υλοποιηθεί ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 MW μέσω του σχήματος, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις τρεις δημοπρασίες έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2.000 MW.

Με δεδομένο πάντως τον τεράστιο αριθμό έργων με άδεια Αποθήκευσης, θεωρείται εύκολο να ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση. Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μία σειρά από πρόνοιες ώστε να μην υπάρχει ιδιοκτησιακή συγκέντρωση στις μονάδες που θα «περάσουν» από τις δημοπρασίες.

Παράλληλα, θα παρακολουθείται στενά η κατασκευή των έργων που θα προκριθούν, μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων που θα πρέπει να υποβάλλονται. Επίσης, για να διασφαλισθεί η απροβλημάτιστη λειτουργία των έργων, πριν τεθούν σε εφαρμογή θα υποβάλλουν εγγυητικές επιστολές Καλής Λειτουργίας, ενώ θα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για την τήρηση των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στον «αέρα» αύριο η νέα πλατφόρμα για την επιδότηση επιτοκίου σε ευάλωτους – Εκκρεμείς παραμένουν 39.179 αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider