Με πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ «έκλεισε» το 2022 – Η Ελλάδα το κράτος με τη πιο μεγάλη μείωση χρέους

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ «έκλεισε» το 2022 – Η Ελλάδα το κράτος με τη πιο μεγάλη μείωση χρέους
Πολύ μεγάλη υπέρβαση στόχου στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η χώρα επέστρεψε σε πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Eurostat, το χρέος μειώθηκε κατά 23,3% το 2022, πιο πολύ από ό,τι σε κάθε άλλο κράτος μέλος. Στα 208 δισ. ευρώ το ΑΕΠ. Αναθεωρήσεις στοιχείων προηγούμενων ετών.

Με πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά δημοσιονομικά το 2022, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση στοιχείων από ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως αρχικό στόχο τη συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ το πολύ καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είχε προαναγγείλει προ ημερών ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πλέον μένει να φανεί εάν θα παραμείνει ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του 2023 ή αν θα αυξηθεί ο στόχος προς το 1% του ΑΕΠ. Η νέα πρόβλεψη θα αποτυπωθεί στον πολυετή προϋπολογισμό (πρόγραμμα σταθερότητας) που πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή και διευκολύνει δραστικά τη δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να γίνει φέτος (δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια τους επόμενους μήνες για στήριξη της οικονομίας), αλλά και βελτιώνει την εικόνα της χώρας προς τις αγορές και τους επενδυτές με επόμενο ορόσημο τη σημερινή ανακοίνωση από τον οίκο Standard & Poor's.

Η πιο μεγάλη μείωση χρέους στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Eurostat, η Ελλάδα είναι μεν το κράτος με το πιο υψηλό χρέος πανευρωπαϊκά, αλλά καταγράφει και την πιο ταχεία αποκλιμάκωση. Της τάξης του 23,3% μόνο τον τελευταίο χρόνο. Δεύτερη σε μείωση χρέους είναι η Κύπρος και ακολουθεί η Πορτογαλία.

Οι ανακοινώσεις γίνονται στο πλαίσιο της ανά εξάμηνο «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» με την οποία ελέγχεται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών-μελών αλλά και επικυρώνονται τα στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό για την Ελλάδα είναι πως δεν υπάρχει «αστερίσκος» για κάποιο θέμα, για παράδειγμα για το υπό έρευνα το προηγούμενο διάστημα σχήμα «Ηρακλής».

Aναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα στοιχεία για το 2021 σε επίπεδο ελλείμματος ήταν τελικά καλύτερα από ότι είχε υπολογίσει. «Οι αναθεωρήσεις στο αποτέλεσμα των ετών 2019 - 2021 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία και σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών», διευκρινίζει. Το έλλειμμα (μαζί με τόκους) ήταν στο 7,1% του ΑΕΠ, από 7,5% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη τον Οκτώβριο και το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο 194,6% του ΑΕΠ, από 194,5% του ΑΕΠ προηγουμένως.

Για το 2022, το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα -4,7 δισ. ευρώ (-2,3% του ΑΕΠ), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2022 εκτιμάται στα 356 δισ. ευρώ (171,3% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές το 2022 ανήλθε σε 208 δισ. ευρώ έναντι 181,7 δισ. ευρώ το 2021, σε συμφωνία με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι αρχικής πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για άνοδό του στα 210 δισ. ευρώ.

Οι Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης στο 52,46% του ΑΕΠ και τα Έσοδα Γενικής Κυβέρνησης στο 50,19% του ΑΕΠ το 2022.

H ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως θα προβεί και σε νέες αναθεωρήσεις. «Τα στοιχεία για τα έτη 2020, 2021 και 2022 είναι προσωρινά και αντανακλούν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID19 στα δημοσιονομικά στοιχεία, κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταστούν διαθέσιμα τα πρωτογενή δημοσιονομικά στοιχεία εσόδων και δαπανών σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Επισημαίνεται, ότι για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες πηγές, καθώς και η ίδια μεθοδολογία εκτίμησης με τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, έγιναν ad-hoc αλλαγές στη χρονικά προσαρμοσμένη ταμειακή μέθοδο για δεδουλευμένη βάση, ως αποτέλεσμα της αναστολής της υποχρέωσης καταβολής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Αναφορικά με τα μέτρα για τα διάφορα είδη δαπανών, διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις κυρώθηκαν μετά το τέλος του 1ου τριμήνου 2020 και οι ταμειακές πληρωμές που αντιστοιχούν σε αυτά τα μέτρα πραγματοποιούνται κατά την περίοδο μετά το 1ο τρίμηνο 2020».

Εντός ορίων το ελληνικό έλλειμμα

Αναφορικά με το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζουν οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα μαζί με τη δαπάνη για τόκους, η Eurostat καταγράφει τα κράτη που το ξεπερνούν με πρώτη την Ιταλία (8%), και την Ουγγαρία και τη Ρουμανία να ακολουθούν με έλλειμα στο 6,2% του ΑΕΠ το 2022. Αντιθέτως υπάρχουν και κράτη με πλεόνασμα όπως η Δανία ή η Κύπρος. Η Ελλάδα με έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ μαζί με τόκους έχει την 13η χαμηλότερη επίδοση και είναι με ασφάλεια εντός του ορίου που θέτουν οι κανόνες. Κατά μέσο όρο το έλλειμμα ανά τα κράτη της ΕΕ είναι στο 3,6% του ΑΕΠ...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο

ΑΑΔΕ: Πάρτι φοροδιαφυγής 1 εκατ. ευρώ σε 200 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο

ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζουν οι εκκρεμότητες σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ - Τρεις mega πληρωμές έως τον Ιούνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider