Γέλεν: Πιθανό οι τράπεζες να γίνουν πιο προσεκτικές και να συσφίξουν περαιτέρω τον δανεισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Πιθανό οι τράπεζες να γίνουν πιο προσεκτικές και να συσφίξουν περαιτέρω τον δανεισμό
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, σε μια τέτοια περίπτωση πιθανώς να αναιρείται η ανάγκη νέας αύξησης επιτοκίων από την Fed.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές και ενδέχεται να συσφίξουν περαιτέρω τον δανεισμό μετά τις πρόσφατες τραπεζικές χρεοκοπίες, αναιρώντας πιθανώς την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σύμφωνα με το CNBC, Η Γέλεν ανέφερε σε συνέντευξη της στο CNN "Fareed Zakaria GPS", ότι οι ενέργειες για τον περιορισμό της συστημικής απειλής που προκλήθηκε από τις αποτυχίες του περασμένου μήνα με τις Silicon Valley Bank και Signature Bank, είχαν αποτέλεσμα καθώς προκάλεσαν τη σταθεροποίηση των εκροών καταθέσεων, «και ηρέμησαν τα πράγματα».

«Οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν κάπως πιο προσεκτικές σε αυτό το περιβάλλον», είπε η Γέλεν στη συνέντευξη, η οποία έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί την Κυριακή. «Είδαμε ήδη κάποια αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα πριν από αυτό το επεισόδιο, και μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα».

Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό της πίστωσης στην οικονομία, κάτι που «θα μπορούσε να είναι υποκατάστατο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που πρέπει να κάνει η Fed».

Ωστόσο, η Γιέλεν είπε ότι δεν βλέπει ακόμη τίποτα «αρκετά δραματικό ή αρκετά σημαντικό» σε αυτόν τον τομέα, για να αλλάξει τις προοπτικές που έχει για την οικονομία. «Έτσι, νομίζω ότι οι προοπτικές για μέτρια ανάπτυξη και συνεχιζόμενη ισχυρή αγορά εργασίας, με τον πληθωρισμό να μειώνεται», ανέφερε.

Η Yellen στον απόηχο των ανησυχιών για την ασφάλεια των καταθέσεων, ρωτήθηκε επίσης εάν θα ήταν συνετό να αναπτυχθεί ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, που θα επέτρεπε στους καταναλωτές των ΗΠΑ να έχουν λογαριασμούς απευθείας στη Fed.

«Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα... και υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα με μια τέτοια απόφαση, επομένως είναι μια απόφαση που πρέπει να αναλυθεί σοβαρά, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι που βρίσκεται στο μέλλον των Αμερικανών», ανέφερε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider