Αύξηση 5,6% στη βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση 5,6% στη βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας τον Φεβρουάριο
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησε σε ετήσιο επίπεδο, αλλά αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Άνοδο εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο του 2023, με μικρή υποχώρηση στον δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ετήσιο επίπεδο και μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά:

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 4,8%.

Ι. Σύγκριση Φεβρουαρίου 2023 με Φεβρουάριο 2022

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,2% τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

 • Κατά 7,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό.
 • Κατά 6,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη - άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης και εξόρυξης μεταλλευμάτων.

2. Από την μείωση:

 • Κατά 1,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
 • Κατά 1,3% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023 κατά 3,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

 • Κατά 12,1% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
 • Κατά 8,0% του Δείκτη Μεταποίησης.

2. Από τη μείωση:

 • Κατά 2,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.
 • Κατά 13,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,8% τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

 • Κατά 20,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
 • Κατά 1,9% του Δείκτη Μεταποίησης.
 • Κατά 1,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από την μείωση:

 • Κατά 6,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «φρένο» στις πληθωριστικές πιέσεις: Άνοδος κατά 4,6% τον Μάρτιο - Ισχυρή υποχώρηση στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider