JP Morgan: Έως τις αρχές του 2024 η επενδυτική βαθμίδα - Tι αναφέρει για ομόλογα και εκλογές

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Έως τις αρχές του 2024 η επενδυτική βαθμίδα - Tι αναφέρει για ομόλογα και εκλογές
Κίνδυνο αστάθειας στην αγορά έως τις εκλογές στις 21 Μαΐου διαβλέπει η JP Morgan - Ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα και ουδέτερη στάση μέχρι να περάσει ο πολιτικός «θόρυβος».

Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024 για την Ελλάδα «προβλέπει» η JP Morgan, η οποία παραμένει ουδέτερη για την χώρα μας μέχρι να περάσει ο πολιτικός «θόρυβος», ενώ κάνει focus στις επερχόμενες εκλογές και τα ομόλογα.

Με αναφορά στην απλή αναλογική, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και «θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα». Παράλληλα, προειδοποιεί για «κινδύνους αυξημένης αστάθειας της αγοράς από τις εκλογές του Μαΐου 2023, ειδικά εάν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω δημοσκοπικά».

«Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των θετικών εξελίξεων, με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών έκδοσης για το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις μας (6 δισ. ευρώ από συνολικά 8 δισ. ευρώ που αναμένει η JP Morgan συνολικά φέτος) περιορίζοντας έτσι την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά έως ότου δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανόν έως και τα μέσα ή τα τέλη του γ’ τριμήνου» υπογραμμίζει.

Όπως έχει επισημάνει σε πρόσφατη έκθεσή της η JP Morgan, παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς πιο κάτω από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και της μεγάλης πιθανότητας η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

«Ωστόσο, παραμένουμε ουδέτεροι για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, λόγω κινδύνων αύξησης του ‘πολιτικού θορύβου’, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να είναι με αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα (overweight Ελλάδα), θεωρούμε τα ομόλογα με διάρκεια 7-10 ετών ελκυστικά, καθώς διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές χώρες», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Goldman Sachs: Βλέπει επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα πριν τις εκλογές

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs επανέλαβε την εκτίμηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρέους στις 21 Απριλίου, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι η βελτίωση από το BB+ σε θετική από σταθερή που είναι μέχρι σήμερα. Έτσι κι αλλιώς δεν συνηθίζεται μία κίνηση αναβάθμισης τόσο σημαντικής (από non investment grade σε investment grade), παραμονές εκλογών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου. Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις προσδοκίες μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των ιδιωτικών πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ο οποίο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου κόστους χρέους, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, όπως επισημαίνει, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, παρουσιάζοντας σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης. Η πιστωτική αύξηση υποστήριξε την τελευταία φάση της ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022). Η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση γι’ αυτήν την εποικοδομητική προοπτική ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας

Παρόλο που ο κύκλος σύσφιγξης της ΕΚΤ τροφοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους πρόκειται να αυξηθεί γενικότερα τα επόμενα χρόνια, η Goldman Sachs θεωρεί το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ’ ό,τι άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η παρατεταμένη σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη), χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU). Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, και μια προσεκτική δημοσιονομική προοπτική όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Το 2021 έβγαλα 130 εκατ. ευρώ» - Το επιχειρηματικό success story μίας 36χρονης

NextGenerationEU: Οι εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη ξεπέρασαν το όριο των 150 δισ. ευρώ

Συγχωνεύονται Χήτος και Green Cola - Τα επόμενα βήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider