Credit Suisse: To δάνειο της κεντρικής τράπεζας δικαιολογεί τον μηδενισμό των ομολόγων AT1, λένε οι ελβετικές αρχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: To δάνειο της κεντρικής τράπεζας δικαιολογεί τον μηδενισμό των ομολόγων AT1, λένε οι ελβετικές αρχές
«Τα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse προβλέπουν συμβατικά ότι θα διαγραφούν πλήρως σε ένα ‘συμβάν βιωσιμότητας’, ιδίως εάν χορηγηθεί έκτακτη κρατική στήριξη», ανακοίνωσε η FINMA την Πέμπτη.

Επιμένει στην υπεράσπιση της απόφασης της να δώσει εντολή στην Credit Suisse να διαγράψει τα ομόλογά η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA, ως παράπλευρη απώλεια της διαδικασίας πώλησης της τράπεζας στη UBS, λέγοντας πως ήταν ένα «συμβάν βιωσιμότητας».

Η ρυθμιστική αρχή εξήγησε την Πέμπτη ότι το δάνειο που έλαβε η Credit Suisse από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα, με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σήμαινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για απομείωση.

Η FINMA έδωσε εντολή στην Credit Suisse να μηδενίσει ομολογίες AT1 αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως σχετικά επικίνδυνες επενδύσεις, ενώ οι μέτοχοι θα λαμβάνουν κανονικά πληρωμές στην αξία της μετοχής.

Αυτή η απόφαση ανέτρεψε τη συνήθη ευρωπαϊκή ιεραρχία αποζημίωσης σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας στο πλαίσιο της Βασιλείας III μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, το οποίο συνήθως τοποθετεί τους κατόχους ομολόγων AT1 πάνω από τους επενδυτές μετοχών. Οι ομολογιούχοι διερευνούν νομικές ενέργειες για τον επίμαχο μηδενισμό.

«Τα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse προβλέπουν συμβατικά ότι θα διαγραφούν πλήρως σε ένα ‘συμβάν βιωσιμότητας’, ιδίως εάν χορηγηθεί έκτακτη κρατική στήριξη», ανακοίνωσε η FINMA την Πέμπτη.

«Καθώς η Credit Suisse έλαβε έκτακτα δάνεια ρευστότητας με εξασφάλιση ομοσπονδιακής εγγύησης αθέτησης υποχρεώσεων στις 19 Μαρτίου 2023, αυτοί οι συμβατικοί όροι πληρούνταν για τα AT1 που εκδόθηκαν από την τράπεζα».

Αφού η τιμή της μετοχής της έπεσε στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δάνειο ύψους έως και 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παρέχοντας σημαντική βοήθεια ρευστότητας στην CS καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα deal για την διάσωση της την Κυριακή.

Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε έκτακτο διάταγμα για να εγγυηθεί την πρόσθετη βοήθεια ρευστότητας από την SNB στην Credit Suisse, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας εξαγοράς από την UBS.

Το διάταγμα εξουσιοδότησε επίσης τη FINMA να «διατάξει τον δανειζόμενο και τον χρηματοοικονομικό όμιλο να διαγράψουν τα κεφάλαια AT1», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή την Πέμπτη.

«Την Κυριακή, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για την προστασία των πελατών, του χρηματοοικονομικού κέντρου και των αγορών», δήλωσε ο CEO της FINMA, Urban Angehrn.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό η τραπεζική δραστηριότητα της CS να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά και χωρίς διακοπές. Αυτό ισχύει τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Celestyal Cruises: Επιστροφή στα μεγέθη του 2019 και σχέδια για κρουαζιέρες στο Ιόνιο

Πολυετής προϋπολογισμός σε 2 δόσεις λόγω εκλογών – Βρυξελλών

Ρεύμα: Αύριο οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider