«Μύλος» με την Credit Suisse: «Πολύ χαμηλή» η προσφορά της UBS - Σκέψεις για κρατικοποίηση και «λυπητερή» στους ομολογιούχους

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μύλος» με την Credit Suisse: «Πολύ χαμηλή» η προσφορά της UBS - Σκέψεις για κρατικοποίηση και «λυπητερή» στους ομολογιούχους
Η Credit Suisse είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ενδεχόμενο κατάρρευσης της θα είχε συντριπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Τελευταία ενημέρωση: 17:21

Κομφούζιο επικρατεί την Κυριακή με την τύχη της Credit Suisse και την ενδεχόμενη εξαγορά της ελβετικής τράπεζας από την ανταγωνίστρια της, UBS, την ώρα που οι αρχές της χώρες και οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης δίνουν μάχη με τον χρόνο για μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας.

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως η UBS κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της CS έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Η αντίδραση της Credit Suisse ήρθε μέσω διαρροής στο Bloomberg, λέγοντας «η προσφορά είναι πολύ χαμηλή. Θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους μας» σημείωσε στέλεχος της CS.

Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία, του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανέρχεται στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS υπολογίζεται στα 60 δισ. φράγκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η πρόταση της UBS τιμολογεί την αξία της Credit σε 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ πιο κάτω από το κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας την Παρασκευή, στα 1,86 φράγκα ανά μετοχή.

Παράλληλα, οι FT υποστηρίζουν ότι για να κλείσει το deal θα πρέπει να παρακαμφθούν οι νόμοι της Ελβετίας και να μην υπάρξει αποφευχθεί έγκριση των μετόχων στη συμφωνία, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας.

Οι FT υποστηρίζουν πως στόχος είναι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ρευστή και ότι οι όροι του deal μπορεί να αλλάξουν.

Επιπλέον, η UBS ζητά να προβλεφθεί όρος στη συμφωνία ο οποίος θα ακυρώνει το deal εάν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ξεπεράσουν τις 100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σε αυτό το φόντο, το Bloomberg ανέφερε πως η ελβετική κυβέρνηση σκέφτεται την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse σε περίπτωση που οι συζητήσεις με την UBS καταλήξουν σε αδιέξοδο.

H κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου εντός της Κυριακής για τις εξελίξεις.

Η ζημιά στους ομολογιούχους;

Η κυβέρνηση της Ελβετίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους της Credit Suisse, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διάσωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το μέτρο έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το μέλλον της τράπεζας.

Το «κούρεμα» στους ομολογιούχους της Credit Suisse προβληματίζει για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Εξάπλωση των ανησυχιών ή και της κρίσης;

Εν μέσω των εξελίξεων στην Ελβετία, τουλάχιστον 2 «μεγάλες» τράπεζες της Ευρώπης εξετάζουν σενάρια στα οποία η αναταραχή με την Credit Suisse μπορεί να μεταδοθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Το πρακτορείο δεν κατονομάζει αυτές τις «μεγάλες τράπεζες», αλλά τονίζει πως οι διοικήσεις τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή πως η UBS αξιώνει από τις ελβετικές αρχές ποσό 6 δισ. δολαρίων για την κάλυψη νομικών χρώσεων, όπως και ενδεχόμενων μελλοντικών ζημιών και το «κόψιμο» λειτουργιών της Credit Suisse προκειμένου να συμφωνήσει για την εξαγορά ή τη συγχώνευση με την τράπεζα.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι τραπεζικές αρχές της Βρετανίας συμφωνούν με το deal, με τον επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sky News.

Σημειώνεται πως η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούσα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Ελβετίας ζήτησαν την άμεση σύσταση ειδικής task force για την Credit Suisse. «Υπάρχει κίνδυνος για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους που εργάζονται για την Credit Suisse στην Ελβετία, επομένως και για τη εθνική οικονομία» τονίζει σε ανακοίνωση της η ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς συμφωνία, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων του πρωί της Δευτέρας. Κι αυτό την ώρα που οι επενδυτές βρίσκονται στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης με την SVB στις ΗΠΑ και εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού...

Η Credit Suisse είναι ένα από τα 30 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ενδεχόμενο κατάρρευσης της θα είχε συντριπτικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στον «αέρα» η επένδυση της Credit Suisse στην First Boston

gazzetta
gazzetta reader insider insider