Καύσιμα: Οι τιμές παραμένουν υψηλές για τους Έλληνες καταναλωτές – «Πάγωσε» το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Οι τιμές παραμένουν υψηλές για τους Έλληνες καταναλωτές – «Πάγωσε» το πετρέλαιο
Η Ελλάδα έχει ακριβότερη βενζίνη σε σχέση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και προπορεύεται άλλων κρατών τα οποία παραδοσιακά έχουν υψηλότερο κόστος ζωής.

Υψηλές συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο παραμένουν οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα παρά τη μικρή πτώση της ζήτησης καθώς η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και οι κινήσεις του Brent (το οποίο κινείται σταθερά πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι) δεν αφήνουν περιθώρια για σημαντικές μειώσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του GlobalPetrolPrices, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση και θεωρείται ότι έχει από τις υψηλότερες τιμές στη βενζίνη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η μέση τιμή αναφοράς που λήφθηκε υπ’ όψιν ήταν αυτή που ίσχυε πριν από πέντε ημέρες, δηλαδή τα 1,899 ευρώ το λίτρο και είναι αρκετά υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο ο οποίος διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ το λίτρο. Η χώρα μας έχει ακριβότερη βενζίνη σε σχέση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και προπορεύεται άλλων κρατών τα οποία παραδοσιακά έχουν υψηλότερο κόστος ζωής όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ολλανδία ή η Γερμανία.

Όπως είχε αναφέρει το Insider.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων κατέγραψαν μικρή άνοδο ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται μικρές διακυμάνσεις κατά το τυπικό των τελευταίων εβδομάδων. Αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν περί τα 1,906 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη, 1,715 για το diesel κίνησης και 1,206 για το πετρέλαιο θέρμανσης, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι μέσες πανελλαδικές τιμές.

Η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει πτώση λόγω της καλοκαιρίας και της σύσφιξης του οικογενειακού προϋπολογισμού λόγω του πληθωρισμού. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και στις αρχές της επόμενης είχε καταγράψει πτώση περίπου 60% αλλά το Φεβρουάριο κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ενώ αυτό το διάστημα η αγορά εκτιμά ότι η ζήτηση είναι πεσμένη λόγω της καλοκαιρίας και της αποθεματοποίησης των προηγούμενων μηνών.

Διεθνείς τιμές πετρελαίου: Παραμένουν οι έντονες διακυμάνσεις

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν θολώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και οδήγησαν και τους δύο δείκτες αναφοράς του αργού σε πτώση περίπου 4,5% στο τέλος της εβδομάδας, τη χειρότερη πτώση τους από τις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για τις χώρες εισαγωγής τις επόμενες ημέρες καθώς η ενίσχυση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις λόγω των ανανεωμένων φόβων για αύξηση των επιτοκίων της Fed», εκτιμά ο αναλυτής της Price Group, Phil Flynn.

Οι παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες συχνά κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, έφτασαν σε χαμηλό δύο μηνών καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ σε μετοχές των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε για υψηλότερες και δυνητικά ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι η Fed έκανε λάθος θεωρώντας αρχικά ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ανοδικά κινείται η τιμή της βενζίνης – Την έξοδο του Πάσχα αναμένει η αγορά

Καύσιμα: Σταθερές οι τιμές – Πεσμένη η ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές

Barclays: «Κόβει» την πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου το 2023 - Αιτία η ανθεκτική ρωσική προσφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider