Ρεύμα: Εντός Μαρτίου η υπογραφή των πρώτων διμερών συμβάσεων της ΔΕΗ με βιομηχανίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Εντός Μαρτίου η υπογραφή των πρώτων διμερών συμβάσεων της ΔΕΗ με βιομηχανίες
Οριστικοποιούνται τα συμβόλαια με Όμιλο Viohalco και ΤΙΤΑΝ, καθώς έχουν συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι των συμβάσεων, με συνέπεια να απομένουν πλέον λίγα ανοικτά θέματα προς διευθέτηση. Στο τέλος της εβδομάδας ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των πρώτων PPAs, καθώς τίθεται σε ισχύ η εξαίρεση των αντίστοιχων ποσοτήτων από τα πλαφόν στη χονδρεμπορική.

Ανοίγει στο τέλος της εβδομάδας ο δρόμος για την υπογραφή των πρώτων μακροχρόνιων συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ανάμεσα στη ΔΕΗ και εγχώριες βιομηχανίες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που νομοθετήθηκε πρόσφατα και το οποίο θα επιτρέψει την τροφοδοσία βιομηχανικών καταναλωτών από συγκεκριμένες μονάδες της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης, η ΔΕΗ βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Viohalco και την ΤΙΤΑΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, και στις δύο περιπτώσεις έχει επέλθει συμφωνία στη βασική «αρχιτεκτονική» των συμβάσεων, με συνέπεια να απομένουν λίγα πλέον ανοικτά θέματα προς συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ένα από αυτά είναι ο καθορισμός ενός χρονικού ορόσημου για την «ωρίμανση» των έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ, οι οποίες σε περίπου μία 2ετία θα αναλάβουν την παροχή «πράσινου» ρεύματος στις βιομηχανίες. Το ορόσημο αυτό θα συσχετιστεί με τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» από την επιχείρηση, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τη σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς των υπό κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα ημερών να κλείσουν και οι τελευταίες ανοικτές εκκρεμότητες. Έτσι, εκτιμάται ότι το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου θα είναι γεγονός τα πρώτα PPAs στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύναψη διμερούς σύμβασης η ΔΕΗ βρίσκεται σε συνομιλίες και με τρίτο βιομηχανικό «παίκτη». Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πιο ώριμο στάδιο, με συνέπεια αν επιτευχθεί συμφωνία, οι υπογραφές να πέσουν σε μεταγενέστερο χρόνο, σε σχέση με τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ.

«Πράσινο φως» από τις 10 Μαρτίου

Υπενθυμίζεται ότι μπλόκο στην εφαρμογή ανάλογων συμφωνιών έβαζε η καθολική επιβολή των πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς δεν επέτρεπε την εκκαθάριση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες, στη συμφωνηθείσα τιμή.

Το μπλόκο αυτό άρθηκε με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στη Βουλή, για την εξαίρεση αυτών των ποσοτήτων που αφορούν PPAs φυσικής παράδοσης, και η οποία έχει ήδη υπερψηφιστεί. Μάλιστα, με χθεσινή της ανακοίνωση, η ΡΑΕ γνωστοποίησε πως η εξαίρεση θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή, 10 Μαρτίου, δηλαδή εντός της προθεσμίας που προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις θα έχουν 10ετή διάρκεια, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό τρόπο εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις, σε σχέση με τις συμβατικά συμβόλαια προμήθειας. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου τρόπου είναι ακριβώς η μεγάλη διάρκεια ισχύος των συμφωνιών, εξασφαλίζοντας στις βιομηχανίες σταθερές τιμές ρεύματος μακροχρόνια και, κατά συνέπεια, μακροχρόνια «ορατότητα» για το ενεργειακό τους κόστος.

Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των αναγκών των δύο βιομηχανικών Ομίλων σε ρεύμα, θα χρειαστεί να δεσμευθεί παραγωγή ενός χαρτοφυλάκιου μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος πάνω από 1.500 MW. Σε πρώτη φάση, η παραγωγή θα προέρχεται από λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς της επιχείρησης, ώστε στην αμέσως επόμενη φάση (σε μία 2ετία όπως προαναφέρθηκε), να ηλεκτροδοτούνται με «πράσινο» ρεύμα, από έργα ΑΠΕ που στην πορεία θα αναπτύξει η ΔΕΗ.

Πλεονεκτήματα από το «ανανεώσιμο» ρεύμα

Η τιμή των PPAs για αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το κόστος της θερμοηλεκτρικής παραγωγής κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, όταν θα τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τους θερμικούς σταθμούς, οι αγοραπωλησίες θα αφορούν αποκλειστικά «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, με την τιμή τους να αποκλιμακώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η μείωση της τιμής δεν αποτελεί όμως το μόνο πλεονέκτημα. Έτσι, η εξέλιξη των συμβάσεων σε «πράσινα» PPAs θα παράσχει στους βιομηχανικούς καταναλωτές το όφελος της παράλληλης συρρίκνωσης του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Κατά αντίστοιχο τρόπο οι συμβάσεις θα αποτελέσουν ένα ακόμη μοχλό για την «πράσινη» στροφή της, καθώς με την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτροπαραγωγής από σχεδιαζόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών, θα μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότησή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Στην τελική ευθεία η συμφωνία μετόχων –Άρχισαν οι επαφές για τις πωλήσεις NPLs

Φόροι: 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Ρεύμα: Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η λιανική τον Φεβρουάριο – «Βουτιά» 23% στο αέριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider