Ιράν: Ανακαλύψαμε τεράστιο κοίτασμα λιθίου στα δυτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Ανακαλύψαμε τεράστιο κοίτασμα λιθίου στα δυτικά
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου - βασικό στοιχείο στις μπαταρίες για συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα - σε μια από τις δυτικές επαρχίες του.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου - βασικό στοιχείο στις μπαταρίες για συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα - σε μια από τις δυτικές επαρχίες του.

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ανακαλύφθηκε ένα απόθεμα λιθίου στο Χαμαντάν», μια ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, δήλωσε το Σάββατο στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο Μοχαμάντ Χαντί Αχμαντί, αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν.

Το υπουργείο πιστεύει ότι το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου, το οποίο συχνά αποκαλείται «λευκός χρυσός» χάρη στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν ο αριθμός αποδειχθεί ακριβής, αυτό θα καθιστούσε το κοίτασμα το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο μετά τη Χιλή, η οποία κατέχει 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του μετάλλου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το επικερδές στοιχείο είναι σημαντικό συστατικό στις καθόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα. Η τιμή του μετάλλου έχει εκτοξευθεί στα ύψη τον τελευταίο χρόνο λόγω της υψηλότερης ζήτησης για εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων, των παγκόσμιων προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και του πληθωρισμού, αλλά προσφάτως κινήθηκε πτωτικά, αντιμετωπίζοντας διόρθωση εν μέσω της πτώσης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και της αργής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η θηλιά των κυρώσεων

Η είδηση για το κοίτασμα λιθίου του Ιράν, αν αληθεύει, θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.

Το Ιράν, το οποίο βαρύνεται από αυστηρές, πολυετείς, διεθνείς κυρώσεις και με ένα δοκιμαζόμενο νόμισμα, το οποίο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα εξαγωγής τέτοιων πολύτιμων πόρων - αν και οι εμπορικοί του εταίροι πιθανότατα θα είναι περιορισμένοι εξαιτίας των κυρώσεων.

Απομονωμένο από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Ιράν συνεχίζει να υφίσταται κυρώσεις από τα δυτικά έθνη που κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Ιράν έχει επιδοθεί εδώ και σχεδόν 6 μήνες σε βίαιη καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά λιθίου, μια τέτοια προσθήκη στα γνωστά παγκόσμια αποθέματα θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του μετάλλου σε περαιτέρω πτώση, ανάλογα με την ικανότητα του Ιράν να εξάγει.

Το Ιράν είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά η αδυναμία του να εξάγει ευρέως λόγω των κυρώσεων έχει μειώσει την ικανότητά του να αποφέρει έσοδα και συνάλλαγμα, καθώς και την ικανότητά του να συμβάλλει στην παγκόσμια προσφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντάιμον (JP Morgan): Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την Κίνα, οι κορυφαίες ανησυχίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider