ΥΠΟΙΚ: Νέο νομοσχέδιο – σκούπα με ρυθμίσεις οφειλών και αμοιβή για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Νέο νομοσχέδιο – σκούπα με ρυθμίσεις οφειλών και αμοιβή για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου ενσωματώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, εστίαση, κινηματογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού.

«Σάρκα και οστά» παίρνουν οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβίωση ρυθμίσεων, νέα έκτακτη ρύθμιση 36-72 δόσεων, επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, εστίαση, τουριστικό πακέτο.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις διατάξεις του τελευταίου πακέτου στήριξης καθώς και τις διατάξεις που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, το μπόνους για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Ειδικότερα το νομοσχέδιο – σκούπα θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  1. Ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 - 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. α νέα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των χρεών κρύβουν τσουχτερά επιτόκια έως 5,87% και πέναλτι. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
  2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.
  3. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πριν το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.
  4. Μπόνους με «Appodixi». Αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φθάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.
  5. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλή νομοθετική παρέμβαση στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Φθηνά σπίτια σε νέους: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Πότε χάνεται η επιδότηση επιτοκίου

Κόκκινα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου: Εξόφληση οφειλών σε έως 120 δόσεις - «Κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων έως και 100%

gazzetta
gazzetta reader insider insider