Μνήμες του 2008 στις ΗΠΑ: Βουτιά σχεδόν 5% για την συνολική αξία της αγοράς κατοικίας - Πτώση 2,3 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μνήμες του 2008 στις ΗΠΑ: Βουτιά σχεδόν 5% για την συνολική αξία της αγοράς κατοικίας - Πτώση 2,3 δισ. δολάρια
Με λιγότερο ανταγωνισμό στην αγορά, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ ήταν 383.249 δολάρια τον περασμένο μήνα, από το υψηλό των 433.133 δολαρίων τον Μάιο.

Η σνυολική αξία της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα χειρότερα επίπεδα από το 2008, καθώς η «έκρηξη» που έφερε η πανδημία εξαλείφθηκε εντελώς.

Αφού κορυφώθηκε στα 47,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, η συνολική αξία των αμερικανικών κατοικιών υποχώρησε κατά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 4,9%, το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη Redfin. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τη στεγαστική κρίση του 2008, όταν οι αξίες των κατοικιών διολίσθησαν κατά 5,8% από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο. Οι αγοραστές κατοικιών, που ήδη είναι αντιμέτωποι με τιμές - ρεκόρ, δέχτηκαν επιπλέον πλήγμα από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι.

«Η αγορά κατοικίας έχει χάσει μέρος της αξίας της, αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αποκομίζουν μεγάλες αμοιβές από την πανδημική άνθηση των κατοικιών», δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Redfin, Τσεν Ζάο, προσθέτοντας ότι η συνολική αξία των κατοικιών παραμένει περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, ενώ στον αντίποδα στο Μαϊάμι, η συνολική αξία των κατοικιών αυξήθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση στα 468,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Φλόριντα, στο Νόξβιλ, στο Τενεσί, το Τσάρλστον και τη Νότια Καρολίνα, είδαν άλμα άνω του 17% το 2022.

«Η αγορά κατοικίας της Φλόριντα συντηρείται από ανθρώπους που μετακινούνται από το βορρά και, πρόσφατα, τη Δυτική Ακτή», υπογραμμίζει η Έλενα Φλεκ, κτηματομεσίτρια της Redfin στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η Ισπανία στέλνει 6 Leopard 2 αλλά παλαιότερου τύπου - Στο Κίεβο ο Σάντσεθ

Πρεσβευτής Ρωσίας στον ΟΗΕ: Για άλλη μία φορά, γερμανικά άρματα θα σκοτώνουν Ρώσους

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Ελλάδα προωθούν τους κοινούς στόχους για ειρήνη και ευημερία

gazzetta
gazzetta reader insider insider