Σαρώνει η ακρίβεια στις ΗΠΑ: «Άλμα» 8,5% για τις τιμές στα αυγά τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαρώνει η ακρίβεια στις ΗΠΑ: «Άλμα» 8,5% για τις τιμές στα αυγά τον Ιανουάριο
Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια επίσης, σημείωσαν άλμα 2,8% τον Ιανουάριο

Η σίτιση γίνεται ακόμη πιο ακριβή αφού οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν κατά 8,5% τον Ιανουάριο, ενώ τα εσπεριδοειδή, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα αυξήθηκαν επίσης.

Οι τιμές των αυγών αυξάνονται εν μέσω της χειρότερης επιδημίας της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών στη χώρα που αποδεκάτισε χιλιάδες πουλερικά. Ένα ξέσπασμα στα τέλη του περασμένου έτους εξαφάνισε περισσότερα από ένα εκατομμύριο πτηνά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αν και οι τιμές χονδρικής για τα αυγά έχουν αρχίσει να πέφτουν από τα ιστορικά υψηλά, αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στα ράφια των καταστημάτων, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Το συνολικό κόστος για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, η προσφορά για εσπεριδοειδή είναι περιορισμένη μετά την καταστροφική περίοδο τυφώνων που έπληξε τη Φλόριντα. Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια επίσης, σημείωσαν άλμα 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάρκιν (Fed): Θα χρειαστεί χρόνο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Wells Fargo ενόψει αμερικανικού CPI: «Η Fed δεν είναι φίλος σας», προειδοποιεί τους επενδυτές

Λάελ Μπρέιναρντ: Από την Fed, σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Προορίζεται για οικονομική σύμβουλος του Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider