Στο Ταμείο Ανάκαμψης το ΣΔΙΤ φράγμα Ταυρωπού – Οι ισχυροί κατασκευαστικοί «μνηστήρες»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Ταμείο Ανάκαμψης το ΣΔΙΤ φράγμα Ταυρωπού – Οι ισχυροί κατασκευαστικοί «μνηστήρες»
«Κλείδωσε» στο RRF το project «Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού», άνω των 120 εκατ. ευρώ. Κονδύλια 34 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιο είναι το έργο, ποιες περιοχές της Θεσσαλίας ωφελούνται.

Μετά και τη θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης το μεγάλο project «Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» εντάχθηκε επισήμως στο RRF, με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού, προωθείται μέσω ΣΔΙΤ και είναι ένα από τα έργα κατασκευής φραγμάτων (άρδευσης/ύδρευση) που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως αυτό), είτε του υπ. Υποδομών & Μεταφορών. Όπως προκύπτει από το Τεχνικό Δελτίο, το ποσό συνεισφοράς του RRF ανέρχεται σε 34,2 εκατ. ευρώ ενώ υπολογίζεται και ιδιωτική συμμετοχή 79,8 εκατ. ευρώ, λόγω ΣΔΙΤ, η οποία θα καλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου με πληρωμές διαθεσιμότητας από το ΠΔΕ. Πάντως, στην προκήρυξη του διαγωνισμού στα τέλη του 2022 γίνονταν αναφορά για συνολική αξίας σύμβασης περίπου 128,75 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των εγγειοβελτιωτικών έργων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ωφεληθεί πολλαπλάσια η Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Επιλύεται το πρόβλημα έλλειψης υδάτινων πόρων και υφαλμύρωσης, υπάρχει ανασχεδιασμός του πρωτογενούς τομέα και πολλαπλασιασμός του αγροτικού, περιφερειακού και εθνικού εισοδήματος. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι έχει ήδη γίνει η προκήρυξη και δημοπράτηση του έργου, με τις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.- ΑΒΑΞ Α.Ε. να διεκδικούν το πρώτο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ του γνωστού προγράμματος «Ύδωρ 2.0» (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης). Στελέχη του υπουργείου εκτιμούσαν ότι εντός του 2023 θα έχει αναδειχθεί ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης, ώστε να εκκινήσουν οι εργασίες καθώς λόγω Ταμείου Ανάκαμψης τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά σε σχέση με άλλους διαγωνισμούς. Ο ιδιώτης θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Το αντικείμενο της παρούσας σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά:

  1. στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών
  2. στην κατασκευή: - του κεντρικού προσαγωγού αγωγού μήκους 18 χλμ. – του πρωτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 17 χλμ. - του δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 69 χλμ. - του τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 685 χλμ.
  3. στην βελτίωση/αναβάθμιση των έργων στο κύριο σημείο υδροληψίας
  4. στη συντήρηση και τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

Τα σχεδιαζόμενα έργα αφορούν στην αντικατάσταση των ανοικτών διωρύγων του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης με υπόγεια σωληνωτά δίκτυα, τα οποία θα λειτουργούν υπό πίεση. Παράλληλα, θα προστεθούν στο δίκτυο όλες οι απαραίτητες συσκευές ελέγχου, με τα φρεάτια τους, για την εξασφάλιση της σωστής του λειτουργείας.

Το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Για την υλοποίηση του έργου δεν υφίσταται ανάγκη για απαλλοτριώσεις γης. Τα σχεδιαζόμενα έργα δεν θίγουν ιδιοκτησίες, καθώς θα κατασκευαστούν στις ήδη υπάρχουσες ζώνες έργων (απαλλοτριωμένες εκτάσεις) που καταλαμβάνει το υφιστάμενο εγγειοβελτιωτικό έργο Ταυρωπού.

Συνοπτικά, στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επεμβάσεις:

  • Καθαίρεση - αποξήλωση υφιστάμενων ανοικτών διωρύγων δικτύου από οπλισμένο και άοπλο σκυρόδεμα.
  • Κατασκευή υπόγειων σωληνωτών αγωγών δικτύου μεταφοράς - προσαγωγής με ονομαστικές διαμέτρους αγωγών Φ1000, Φ1600, Φ1800, Φ2000 και Φ2200 mm και συνολικό μήκος αγωγών 23.060 μ .
  • Κατασκευή υπόγειων σωληνωτών αγωγών δικτύου διανομής με ονομαστικές διαμέτρους αγωγών από Φ225 έως και Φ1400 mm και συνολικό μήκος αγωγών 92.940 μ.
  • Κατασκευή υπόγειων σωληνωτών αγωγών δικτύων εφαρμογής με ονομαστικές διαμέτρους αγωγών από Φ160 έως και Φ450 mm και συνολικό μήκος αγωγών 685.000 μ .
  • Κατασκευή υπόγειων σωληνωτών αγωγών εκκένωσης συνολικού μήκους 36.000 μ. - Κατασκευή τεχνικών έργων αρδευτικού δικτύου (φρεάτια, σώματα αγκύρωσης, μικροσήραγγες, συσκευές δικτύου κ.α.).
  • Εγκατάσταση ασύρματου δικτύου ελέγχου στις συσκευές ελέγχου των δικτύων, τις επιμέρους υδροληψίες άρδευσης, αλλά και σε κάθε αντλητικό συγκρότημα, κεντρικού συστήματος διαχείρισης και δικτύου κεραιών και αναμεταδοτών (IoT).
  • Εγκατάσταση αντλητικών συγκροτημάτων ενίσχυσης της πίεσης κατάλληλης ισχύος, όπου κρίνεται απαραίτητο και ηλεκτροκινητήρων με διάταξη ρυθμιστή στροφών (inverter) σε κάθε αντλητικό συγκρότημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider