ΚΕΠΕ: Μειώθηκε ο «φόβος» στην ελληνική αγορά - Σε άνοδο οι θετικές προσδοκίες τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Μειώθηκε ο «φόβος» στην ελληνική αγορά - Σε άνοδο οι θετικές προσδοκίες τον Ιανουάριο
Δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Άνοδο σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ τον Οκτώβριο του 2022, σε συνέχεια της οριακής αύξησης της προηγούμενης περιόδου, ενώ εξακολουθεί να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.
Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, εάν δεν πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ, η πρόσφατη τάση φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της συνολικά ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα.

Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά θετικές προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εντούτοις, σημειώνεται πως οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης του ΚΕΠΕ πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Μειώνεται η αβεβαιότητα στην χρηματιστηριακή αγορά

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Ιανουάριο φτάνοντας το 27,62% στις 31/1/2023 από 28,48% στις 30/12/2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) 27,62% στις σε επίπεδα Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,56%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 27,08% τον Ιανουάριο του 2023 από 29,77% τον Δεκέμβριο του 2022.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στην Εφορία: Σχέδιο επανένταξης των φορολογούμενων σε παλιές ρυθμίσεις - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις

Τράπεζες: Με τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα στην Ευρώπη

Ακίνητα: «Ανακατεύεται η τράπουλα» (και) στο real estate – Ο νέος μεγάλος παίκτης του 1 δισ. ευρώ και οι ευρύτερες επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider