Αυστραλία: Σε υψηλό 10ετίας τα επιτόκια - Περαιτέρω αυξήσεις «δείχνει» η RBA

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Σε υψηλό 10ετίας τα επιτόκια - Περαιτέρω αυξήσεις «δείχνει» η RBA
Οι αγορές ανέμεναν μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με κάποιο κίνδυνο μεγαλύτερης ανόδου, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είχαν υπερβεί τις εκτιμήσεις.

Σε ρεκόρ δεκαετίας ανήλθαν τα επιτόκια της Αυστραλίας μετά και από την τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την Τρίτη, με την οποίαν έφτασαν στο 3,35%, ενώ προανήγγειλε περισσότερες αυξήσεις διατηρώντας μία επιθετική πολιτική σύσφιξης περισσότερο απ’ ότι ήταν αρχικά αναμενόμενο.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της για τον Φεβρουάριο, η Reserve Bank of Australia (RBA) αναίρεσε προηγούμενες προβλέψεις της ότι ο πληθωρισμός θα επέστρεφε στην κορυφή του εύρους στόχου του 2-3% μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι αγορές εξεπλάγησαν από τον επιθετικό τόνο της RBA που διέλυσε κάθε προσδοκία για μια επικείμενη παύση στην πορεία σύσφιξης. Η αγορά τιμολογεί ως κορύφωση του επιτοκίου το 3,9%, προϋποθέτοντας τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 3,75% που ίσχυε πριν από την τελευταία απόφαση.

Το αυστραλιανό δολάριο εκτοξεύτηκε στα 0,6940 δολάρια, επεκτείνοντας προηγούμενη άνοδο. Οι αποδόσεις των τριετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά 15 μ.β. στο 3,254%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών αυξήθηκαν επίσης κατά 15 μ.β. στο 3,615%.

Οι αγορές ανέμεναν μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με κάποιο κίνδυνο μεγαλύτερης ανόδου, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είχαν υπερβεί τις εκτιμήσεις. Αυτή ήταν η ένατη αύξηση από τον περασμένο Μάιο, ανεβάζοντας τα επιτόκια συνολικά κατά 325 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 4,75% φέτος και να επιβραδυνθεί σε περίπου 3% μέχρι τα μέσα του 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της RBA.

Η RBA αναμένει επίσης οικονομική ανάπτυξη κατά μέσο όρο περίπου 1,5% το 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στην Εφορία: Σχέδιο επανένταξης των φορολογούμενων σε παλιές ρυθμίσεις - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις

Alpha Bank: Πώς λειτουργεί η ψηφιακή διαχείριση των εταιρικών εξόδων μέσω του bizpay

Σκωτσέζικο ντους με τον κατώτατο μισθό - Φειδωλοί με την αύξηση οι επιστημονικοί φορείς και η Τράπεζα Ελλάδος

gazzetta
gazzetta reader insider insider