Μια «παγίδα» της Κομισιόν απειλεί να «ακυρώσει» το κέρδος μιας αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια «παγίδα» της Κομισιόν απειλεί να «ακυρώσει» το κέρδος μιας αναβάθμισης του δημόσιου χρέους
Το πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν «αγκιστρώνει» την Ελλάδα στην χειρότερη κατηγορία χρέους ακυρώνοντας τις επιπτώσεις της επικείμενης αναβάθμισης.

Αυτή η εβδομάδα μπορεί, εξαιτίας της Κομισιόν, να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα, σε μία κατά τα άλλα μάλλον «άχρωμη» Σύνοδο Κορυφής στις 9 – 10 Φεβρουαρίου.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν αφενός στο κοινό κρατικό ταμείο που έχει προταθεί να ξεκινήσει το καλοκαίρι (RePowerEU) και αφετέρου το σχέδιο για τις κρατικές ενισχύσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κατά παρέκκλιση των κανονισμών (InvestEU).

Ταυτόχρονα όμως, είτε επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου, είτε ανεπισήμως – λόγω της σοβαρής δυσκολίας να επιτευχθεί συμφωνία – θα συζητηθούν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή η δεύτερη συζήτηση, αν γίνει ανεπισήμως, είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί μόνο μεταξύ των ηγετών των ισχυρών της Ευρωζώνης.

RePower και InvestEU

Η κατάσταση με το βασικό θέμα είναι λίγο πολύ γνωστή, μια σειρά από 10 προς το παρόν χώρες, παράλληλα με την Γερμανία, έχουν στείλει μία επιστολή με την οποία αρνούνται την δημιουργία ενός Ταμείου που θα στηρίζεται σε «νέο» χρήμα και μάλιστα βασισμένο σε νέο ευρω-χρέος (ευρωομόλογα).

Αντίθετα, λένε – όπως και οι Γερμανοί – οτι χρήμα υπάρχει ήδη αδιάθετο στα επιμέρους Ταμεία και αυτό είναι που θα πρέπει να «ανακατανεμηθεί».

Στην αντίπερα όχθη η Ιταλία με την ήπια υποστήριξη των Μεσογειακών κατα βάση χωρών (απούσα προς το παρόν η Ελλάδα από την «συμμαχία» αυτή) ζητάει ένα Ταμείο με περισσότερο «δωρεάν» και όχι δανεικό χρήμα...

Έτσι, ζητήθηκε από την Κομισιόν να κατατεθεί μία πρόταση που να... τετραγωνίζει τον κύκλο. Και η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στο τέλος της εβδομάδας, αφού προηγουμένως οι «27» ακούσουν τον Ζελένσκι να τους ζητάει περισσότερα όπλα, αν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει πρόταση για ένα κοινό κρατικό ταμείο που θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι (RePowerEU) - αφήνοντας για αργότερα την συζήτηση για τους όρους συγκρότησής του- και ενα πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις (InvestEU) βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των εμπορικών επιπτώσεων που έρχονται από την Ουάσιγκτον.

Το πλέον πιθανό είναι οτι στις 9-10 Φεβρουαρίου η συζήτηση αυτή «μόνο» να ξεκινήσει μπορεί, ανάμεσα στις δύο αντίπαλες ομάδες, από την μία οι «σκληροί» του Βορρά και από την άλλη οι «υπερχεωμένοι» του Νότου μαζί με την Γαλλία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν η Αθήνα δεν το «φωνάζει» μέχρι στιγμής.

Τα «δεδομένα» μέχρι στιγμής προϊδεάζουν για μία συζήτηση χωρίς κάποια συμφωνία, παρά μόνο την κατ' αρχήν προώθηση του InvestEU για το οποίο πιέζει το Βερολίνο.

Κομισιόν και χρέος

Το κρίσιμο όμως ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα αφορά στην συζήτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Και ο λόγος είναι το πλαίσιο που προτείνεται από την Κομισιόν.

Η πρόταση αυτή προβλέπει την παρακολούθηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσα από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία στην βάση ενός αλγορίθμου, ο οποίος στην εφαρμογή του καταλήγει να τοποθετεί τις οικονομίες σε τρεις κατηγορίες, ήτοι στις χώρες:

  1. υψηλού κινδύνου
  2. μεσαίου κινδύνου
  3. μηδενικού κινδύνου

Είναι προφανές εδώ οτι η Ελλάδα, είτε έχει προηγηθεί η αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης, είτε όχι, τοποθετείται στην τρίτη κατηγορία.

Πιθανότατα μαζί με την Ιταλία, ακυρώνοντας έτσι την σημασία του άλματος αξιοπιστίας από το non investment grade, στο investment grade μαζί με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η «παγίδευσή» της, παρά την αναβάθμιση, στην τελευταία κατηγορία των υπερχρεωμένων, ουσιαστικά θα ακυρώσει την δυναμική βελτίωση της προσβασιμότητάς της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Το insider.gr επιχείρησε να διαπιστώσει που βρίσκεται η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες, έναντι αυτού του κινδύνου, αλλά μέχρι στιγμής δεν εντόπισε σχετικά «ίχνη»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απρίλιος με 5 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

Επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα και δάνεια για ενεργειακή εξοικονόμηση – Oι συστάσεις Κομισιόν

Οι Κεντρικές Τράπεζες ταξιδεύουν πραγματικά στα... τυφλά;

gazzetta
gazzetta reader insider insider