Σαουδική Αραβία: Τεχνολογικοί κολοσσοί θα επενδύσουν πάνω από $9 δισ. στο βασίλειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Τεχνολογικοί κολοσσοί θα επενδύσουν πάνω από $9 δισ. στο βασίλειο
Η Σαουδική Αραβία έχει προσελκύσει πάνω από 9 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες, μεταξύ άλλων από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Oracle Corp, οι οποίες κατασκευάζουν μονάδες cloud στο βασίλειο, σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης.

Η Σαουδική Αραβία έχει προσελκύσει πάνω από 9 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες, μεταξύ άλλων από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Oracle Corp, οι οποίες κατασκευάζουν μονάδες cloud στο βασίλειο, σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Σαουδάραβας υπουργός Επικοινωνιών και IT Abdullah Alswaha αποκάλυψε ότι η Microsoft θα επενδύσει 2,1 δισ. δολάρια σε αναβαθμισμένο cloud, ενώ η Oracle έχει δεσμεύσει 1,5 δισ. δολάρια για τη δημιουργία μιας νέας περιοχής cloud στο Ριάντ.

«Οι επενδύσεις... θα ενισχύσουν τη θέση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ως της μεγαλύτερης ψηφιακής αγοράς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο Alswaha στο LEAP, ένα διεθνές τεχνολογικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Η Oracle είπε στο Reuters ότι η επένδυση θα γίνει σε διάστημα αρκετών ετών.

«Όραμα» μετ εμποδίων

Σαουδάραβες αξιωματούχοι πίεσαν διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στο βασίλειο και να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ προκειμένου να επωφεληθούν από τις κρατικές συμβάσεις.

Το βασίλειο διοχετεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα οικονομικό σχέδιο, γνωστό ως «Όραμα 2030», επικεφαλής του οποίου είναι ο de facto ηγέτης, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ωστόσο, έχει δυσκολευτεί να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), έναν από τους πυλώνες του Σχεδίου, το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Ο υπουργός είπε ότι η κινεζική Huawei θα επενδύσει επίσης 400 εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές cloud για τις υπηρεσίες της στη Σαουδική Αραβία και σε μια άλλη περιοχή cloud σε συνεργασία με τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider