Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα γλιτώσουν οι επιχειρηματίες την επιστροφή των ενισχύσεων

Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα γλιτώσουν οι επιχειρηματίες την επιστροφή των ενισχύσεων
Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή των δικαιολογητικών. Αναδρομικά και με τόκο από την 1η Δεκεμβρίου η καταβολή των ποσών για όσους δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας.  Όλα τα μυστικά και ψιλά γράμματα της νέας υπουργικής απόφασης.

Μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρηματίες για να αποφύγουν την εφάπαξ και με τόκο καταβολή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το υπουργείο Οικονομικών με παράταση στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών και της πληρωμής αλλά με επανεξέταση περιπτώσεων παραβάσεων των όρων του προγράμματος.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή από τις επιχειρήσεις των απαιτούμενων δικαιολογητικών έως τις 31 Μαϊου 2023. Ωστόσο για όσες χάσουν την νέα προθεσμία και δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά αλλά και για εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης θα κληθούν να εξοφλήσουν εφάπαξ και με το τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Ο τόκος επιβάλλεται στην οφειλή της επιστρεπτέας που βεβαιώθηκε για τις επιχειρήσεις έως 2 Νοεμβρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση ορίζει τα εξής:

-Για τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, η προθεσμία καταβολής παρατείνεται ως την 30η Ιουνίου 2023.

-Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

-Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής κουρεύεται έως 75% και εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

-Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

-Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

-Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ε9: Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στα ακίνητά σας σε 10 βήματα – Έως 31/3 οι διορθώσεις για το 2022

Αλλάζουν όλα στους φορολογικούς ελέγχους – Φεύγουν από τις Εφορίες και περνούν στα έξι Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έκτακτος «μποναμάς» πιστώνεται σήμερα από τον ΕΦΚΑ σε 10.829 επαγγελματίες