Τα μηνύματα από την πορεία των τιμών εισαγωγών - παραγωγού για τις τιμές των τροφίμων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ας δούμε τον απολογισμό των πληθωριστικών πιέσεων που δημοσίευσε χθες το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του έκθεση. Ως ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία μια ασπίδα προστασίας, όπως έγινε στο πεδίο των τιμών της ενέργειας, αλλά και του τι πρέπει να αποφευχθεί το επόμενο διάστημα στο τωρινό κύριο μέτωπο, σε αυτό των τροφίμων.

Σωρευτικά λοιπόν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε μεγάλη αύξηση, κατά 14,8%. Η άνοδος αυτή ήταν όμως αισθητά μικρότερη της αντίστοιχης του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών ( κατά 47,7% την ίδια περίοδο) και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού (κατά 61%).  Δηλαδή το πλήγμα προς το παρόν στο καλάθι του νοικοκυριού είναι μικρότερο ή θα είναι μικρότερο από αυτό που καταγράφεται στις τιμές των εμπόρων/παραγωγών.

Ανά πεδίο του αναλύει το ΙΟΒΕ, υπάρχουν διαφορετικές «ταχύτητες» για διαφορετικούς λόγους. Το πλέον θετικό παράδειγμα είναι η σημαντικά εντονότερη πληθωριστική πίεση στις τιμές παραγωγού και εισαγωγών έναντι των τιμών καταναλωτή στις κατηγορίες ενεργειακών αγαθών. Με άλλα λόγια, στις τιμές λιανικής δεν έφτασε όλο αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας καθώς ο μηχανισμός επιδοτήσεων των τιμών λιανικής του ρεύματος λειτούργησε σαν ασπίδα. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: σωρευτικά, από τον Ιανουάριο του 2021, καταγράφηκε ισχυρή άνοδος στις μεταβολές του δείκτη τιμών εισαγωγών και παραγωγού (κατά 113,4% και 112,5%, αντίστοιχα), όταν στην κατηγορία ενεργειακών αγαθών ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε άνοδο μεγάλη μεν αλλά συγκριτικά πολύ μικρότερη, κατά 46,6%.

Αντιθέτως, σε άλλα καταναλωτικά είδη που είχαν πιο χαμηλές αυξήσεις τιμών εισαγωγών ή παραγωγού (αυξήθηκαν κατά 3,4% και 2,2%, αντίστοιχα) υπήρξε μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση τις τιμές καταναλωτή (5,8%). Και τούτο καθώς εκεί το κόστος της ενέργειας επέδρασε έμμεσα στο κόστος παραγωγής, ασκώντας πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές του καταναλωτή.

Και ερχόμαστε στον κλάδο των τροφίμων όπου και πάλι καταγράφεται πληθωριστική πίεση στις τιμές εισαγωγών και παραγωγής (ενισχύθηκαν κατά 19,1% και 14,1%, αντίστοιχα από την αρχή του 2021), αλλά εδώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή ακολουθούν σχεδόν αμείωτες: το ίδιο διάστημα είχαν άνοδο 15,6% με μικρή ασπίδα την ηπιότερη αύξηση τιμών της εγχώριας παραγωγής. Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η επίδραση στις τιμές καταναλωτή γίνεται με υστέρηση 2-3 μηνών. Για παράδειγμα, η αύξηση  τιμών παραγωγού του προηγούμενου Νοεμβρίου φαίνεται... τώρα στο «ράφι».  

Τα στοιχεία αυτά λοιπόν δείχνουν τις δυνατότητες παρέμβασης που υπάρχουν, αναδεικνύουν όσα επιτεύχθηκαν στο πεδίο προστασίας από το ενεργειακό κόστος, αλλά και καθορίζουν το νέο στοίχημα. Δείχνουν την ανάγκη να πετύχει και ο νέος στόχος της κυβέρνησης για την συγκράτηση της ακρίβειας στα τρόφιμα. Για να διασφαλισθούν τα εισοδήματα, η αγορά, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταξιδέψετε στο Ισραήλ

23:37

Σδούκου: Μεγάλη ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

23:16

Βουλή: Συλλυπητήρια Νικήτα Κακλαμάνη για το θάνατο του πρώην βουλευτή Μάνου Φραγκιαδουλάκη

22:47

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό, χρυσές λίρες και κοσμήματα από μεζονέτα

22:17

Βεβαιώθηκαν 1.060 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε ένα 24ωρο σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας

22:04

Νετανιάχου: Το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης

21:48

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

21:24

Bloomberg: Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για αναταραχή

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ανηλίκων για κλοπή σε παραλία της Χαλκιδικής

21:00

Ολλανδία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Χάγη καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της «γενοκτονίας» στη Γάζα

20:45

Τρεις συλλήψεις για κλοπές στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

20:26

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

20:06

Τραμπ: Έθεσε βέτο στην πρόθεση των Ισραηλινών να δολοφονήσουν τον Χαμενεΐ

20:00

Ισραήλ – Ιράν: Η αντιφατική θέση της Ευρώπης, οι οικονομικές επιπτώσεις και η απειλή των πυρηνικών

19:54

Ισραήλ: Πέντε Ουκρανοί νεκροί απ' τους ιρανικούς πυραύλους στην Μπατ Γιαμ

19:35

Ασθενίδης (ΚτΠ): Η Κοινωνία της Πληροφορίας δίνει το στίγμα του μέλλοντος

19:21

Ιράν: Τουλάχιστον 14 πυρηνικοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις των Ισραηλινών

19:11

Εντοπίστηκε παράνομο αποστακτήριο στην Κρήτη - Κατασχέθηκαν πάνω από τέσσερις τόνοι αλκοολούχου ποτού

19:08

Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα

19:04

Ο Όμιλος Καστελόριζο επεκτείνει τις επενδύσεις του στο real estate

18:52

Τραμπ: «Ανοιχτός» σε μεσολάβηση Πούτιν για τη σύρραξη Ιράν/Ισραήλ - Δηλώνει ότι είναι «πιθανή» η εμπλοκή των ΗΠΑ

18:47

Μακρόν: Επίσκεψη στη Γροιλανδία για να επιδείξει την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ

18:09

Κικίλιας: Η κρίση στη Μ. Ανατολή επηρεάζει τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές

17:56

Χαρδαλιάς: Αυτοψίες σε αντιπλημμυρικά έργα στη Βάρη και τα Βριλήσσια

17:44

Τραμπ: Κάντε τη Μέση Ανατολή σπουδαία ξανά - Ιράν και Ισραήλ πρέπει να έρθουν σε συμφωνία

17:26

Etihad Airways: Ακύρωσε τις πτήσεις της μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Τελ Αβίβ μέχρι τις 22 Ιουνίου

17:01

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

16:59

Φάμελλος: Διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν συνέδριο διχόνοιας και μαχών - Ήταν συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης

16:55

Επικοινωνία Φιντάν - Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

16:28

WSJ: Οι επιθέσεις του Ισραήλ αφήνουν τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν εκτεθειμένο και χωρίς καλές επιλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider