Τα μηνύματα από την πορεία των τιμών εισαγωγών - παραγωγού για τις τιμές των τροφίμων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ας δούμε τον απολογισμό των πληθωριστικών πιέσεων που δημοσίευσε χθες το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του έκθεση. Ως ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία μια ασπίδα προστασίας, όπως έγινε στο πεδίο των τιμών της ενέργειας, αλλά και του τι πρέπει να αποφευχθεί το επόμενο διάστημα στο τωρινό κύριο μέτωπο, σε αυτό των τροφίμων.

Σωρευτικά λοιπόν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε μεγάλη αύξηση, κατά 14,8%. Η άνοδος αυτή ήταν όμως αισθητά μικρότερη της αντίστοιχης του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών ( κατά 47,7% την ίδια περίοδο) και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού (κατά 61%).  Δηλαδή το πλήγμα προς το παρόν στο καλάθι του νοικοκυριού είναι μικρότερο ή θα είναι μικρότερο από αυτό που καταγράφεται στις τιμές των εμπόρων/παραγωγών.

Ανά πεδίο του αναλύει το ΙΟΒΕ, υπάρχουν διαφορετικές «ταχύτητες» για διαφορετικούς λόγους. Το πλέον θετικό παράδειγμα είναι η σημαντικά εντονότερη πληθωριστική πίεση στις τιμές παραγωγού και εισαγωγών έναντι των τιμών καταναλωτή στις κατηγορίες ενεργειακών αγαθών. Με άλλα λόγια, στις τιμές λιανικής δεν έφτασε όλο αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας καθώς ο μηχανισμός επιδοτήσεων των τιμών λιανικής του ρεύματος λειτούργησε σαν ασπίδα. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: σωρευτικά, από τον Ιανουάριο του 2021, καταγράφηκε ισχυρή άνοδος στις μεταβολές του δείκτη τιμών εισαγωγών και παραγωγού (κατά 113,4% και 112,5%, αντίστοιχα), όταν στην κατηγορία ενεργειακών αγαθών ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε άνοδο μεγάλη μεν αλλά συγκριτικά πολύ μικρότερη, κατά 46,6%.

Αντιθέτως, σε άλλα καταναλωτικά είδη που είχαν πιο χαμηλές αυξήσεις τιμών εισαγωγών ή παραγωγού (αυξήθηκαν κατά 3,4% και 2,2%, αντίστοιχα) υπήρξε μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση τις τιμές καταναλωτή (5,8%). Και τούτο καθώς εκεί το κόστος της ενέργειας επέδρασε έμμεσα στο κόστος παραγωγής, ασκώντας πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές του καταναλωτή.

Και ερχόμαστε στον κλάδο των τροφίμων όπου και πάλι καταγράφεται πληθωριστική πίεση στις τιμές εισαγωγών και παραγωγής (ενισχύθηκαν κατά 19,1% και 14,1%, αντίστοιχα από την αρχή του 2021), αλλά εδώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή ακολουθούν σχεδόν αμείωτες: το ίδιο διάστημα είχαν άνοδο 15,6% με μικρή ασπίδα την ηπιότερη αύξηση τιμών της εγχώριας παραγωγής. Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η επίδραση στις τιμές καταναλωτή γίνεται με υστέρηση 2-3 μηνών. Για παράδειγμα, η αύξηση  τιμών παραγωγού του προηγούμενου Νοεμβρίου φαίνεται... τώρα στο «ράφι».  

Τα στοιχεία αυτά λοιπόν δείχνουν τις δυνατότητες παρέμβασης που υπάρχουν, αναδεικνύουν όσα επιτεύχθηκαν στο πεδίο προστασίας από το ενεργειακό κόστος, αλλά και καθορίζουν το νέο στοίχημα. Δείχνουν την ανάγκη να πετύχει και ο νέος στόχος της κυβέρνησης για την συγκράτηση της ακρίβειας στα τρόφιμα. Για να διασφαλισθούν τα εισοδήματα, η αγορά, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Όλες οι ειδήσεις

12:38

Κοντογεώργης για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και αποφυγή εντάσεων

12:36

Optima bank: Τριπλή διάκριση στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025

12:33

ΕΛΕΤΑΕΝ: Οι οριζόντιοι αποκλεισμοί περιοχών με υψηλό αιολικό δυναμικό αυξάνουν το κόστος ενέργειας

12:23

Αύξηση 2,3% του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής το 2025

12:20

Η Snappi φέρνει Αποταμιευτικό Λογαριασμό με ετήσιο επιτόκιο 1%

12:12

Bloomberg: «Αγκάθια» στο μπλόκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο Ελλάδα και Μάλτα - Τι φοβούνται

12:01

«Προλαμβάνω»: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές

11:50

Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

11:47

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε «καταστροφικές επιρροές» ενόψει της συνάντησης Νετανιάχου-Τραμπ

11:40

Στα 1,35 δισ. ευρώ τα κέρδη της Monte dei Paschi το δ΄ τρίμηνο

11:35

Barclays: Επιστρέφει πάνω από 15 δισ. λίρες στους μετόχους μέχρι το 2028

11:31

Σκέρτσος: Σε σταθερή τροχιά προόδου στα ζητήματα κράτους δικαίου - διαφάνειας

11:17

Πτώση 61,4% στα κέρδη της Honda με«βαρίδι» δασμούς και εξασθένιση ζήτησης EV

11:16

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριξη στον Γενικό Δείκτη από την Coca-Cola HBC

11:10

Τζούρος (Πειραιώς): Η Ελλάδα αποτελεί μια ώριμη και ελκυστική επενδυτική ευκαιρία - Ενίσχυση σχέσεων με Γαλλία

11:01

Τα METRO Cash & Carry στη HO.RE.CA. 2026: Ο One Stop Shop προορισμός για κάθε επαγγελματία της φιλοξενίας και της εστίασης

10:59

Ο κατάσκοπος, η κόντρα με Βενιζέλο και οι νέες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ

10:49

Σε μεικτό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες 5,5% για την BP

10:38

Πλεύση Ελευθερίας: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Ελένη Καραγεωργοπούλου

10:32

Ο Τραμπ απειλεί να μπλοκάρει την υπό κατασκευή γέφυρα που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ

10:30

Στο Αεροδικείο Αθηνών ο συλληφθείς σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας

10:27

Υπερταμείο: Σύμβαση για την αξιοποίηση ακινήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης

10:25

Ψήφος εμπιστοσύνης της Fitch στην Metlen - Αμετάβλητο το rating

10:25

Τσιόδρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Ώρα να στηρίξουμε και να δώσουμε προοπτική στον αμπελοοινικό τομέα

10:21

ΑΒΑΞ: Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση η σήραγγα Κατεχάκη - Ευαγγελισμός - Έρχεται η «αποκάλυψη» του μετροπόντικα

10:13

Eπ. Ανταγωνισμού: «Ναι» στην εξαγορά της 3P Salads από Αμβροσία

10:02

Άλμα πωλήσεων 37% για TSMC τον Ιανουάριο στα 12,7 δισ. δολάρια

10:02

Gucci: Πτώση στις πωλήσεις για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο

09:48

Χρίστος Δήμας: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας στο Καστέλλι

09:47

Κυρανάκης: Κάτω από 5% η εισιτηριοδιαφυγή - Έχουν εννιαπλασιαστεί οι έλεγχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider