Goldman Sachs: Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ από εδώ και στο εξής - Οι κίνδυνοι για έναν πιο εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ από εδώ και στο εξής - Οι κίνδυνοι για έναν πιο εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια
Μετά την «επιθετική» ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα πολιτικών προοπτικών και των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, η ομάδα της Goldman Sachs υπό τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου για την Ευρωζώνη, Sven Jari Stehn, εκτιμά πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί ένα «done deal» στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Μετά την «επιθετική» ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα και τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η ομάδα της Goldman Sachs υπό τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου για την Ευρωζώνη, Sven Jari Stehn, εκτιμά πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι δεδομένη («done deal») στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Με τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία, τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και το re-opening της Κίνας, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τον Stehn. Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός οίκος έχει αναβαθμίσει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη χωρίς να αναμένει το πέρασμα προς μια υφεσιακή κατάσταση, τη στιγμή που έναν ανάλογο εποικοδομητικό τόνο διατηρούν και κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, τα μηνύματα από την πορεία και τα δεδομένα από τον πληθωρισμό, ήταν πιο μεικτά. Από τη μία πλευρά, οι προοπτικές για τον επίσημο πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των απότομα χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο, πορείας του ΕνΔΤΚ το Δεκέμβριο και την υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs μείωσε την εκτίμησή της για τον επίσημο πληθωρισμό από το 4,5% στο 3,25% για το τέλος του 2023, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ (Δεκεμβρίου) που βασίστηκαν στις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Από την άλλη, οι πιέσεις στο σκέλος του δομικού πληθωρισμού, παρέμειναν αρκετά επίμονες. Ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 5,2% (επίμονες πιέσεις στο σκέλος των υπηρεσιών), οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές (με την ανεργία να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,5%) και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε περαιτέρω. Παρότι λοιπόν είναι αρκετά πιθανό να υποχωρήσουν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο, εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, η Goldman Sachs αναμένει από την Κριστίν Λαγκάρντ να επαναλάβει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν πιο επίμονες.

Επιπλέον, δεν αναμένει από τη Λαγκάρντ να επαναλάβει ότι η τιμολόγηση των αγορών ως προς την τελική γραμμή των επιτοκίων είναι αρκετά χαμηλή, αναζητώντας από την άλλη ένα σημείο στο να αποδώσει ότι το outlook γύρω από τα επιτόκια εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δημοσιοποιήσει πρόσθετες λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη μείωση του ισολογισμού της, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα διάφορα προγράμματα στο πλαίσιο του APP και, πιθανώς, κάποιο guidance για την εξομάλυνση των συμμετοχών μεταξύ των χωρών. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι οι επανεπενδύσεις του PEPP θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024 με μια ευελιξία για την αποφυγή του κινδύνου κατακερματισμού, με τη Goldman Sachs να βλέπει ελάχιστα κίνητρα για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ ώστε να σηματοδοτήσουν ένα πρώιμο τέλος στις επανεπενδύσεις του PEPP, δεδομένων των συνεχών ζητημάτων που περικλύονται γύρω από την πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και του υποστηρικτικού ρόλου της ευελιξίας των επανεπενδύσεων στον περιορισμό του κινδύνου κατακερματισμού.

Συνεπώς κατά το επόμενο διάστημα η Goldman Sachs διατηρεί τη βασική της γραμμή εκτιμήσεων για μια τρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και μια ακόμη κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, φτάνοντας έτσι τα επιτόκια στο 3,25%. Παρόλο που είναι ακόμη δυνατή μια πρώιμη υποχώρηση του ρυθμού αυξήσεων στα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι για έναν πιο εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν επαρκώς.

Πιο συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι γύρω από το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ενώ ένα τρίτο βήμα προς τις 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο φαίνεται πιθανό υπό το πρίσμα των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, εξακολουθεί να υφίστανται μια πιθανότητα υποχώρησης στις 25 μονάδες βάσης ήδη από τον Μάρτιο, εάν o επίσημος πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνονται τάχιστα και η Fed ακολουθήσει ένα πιο προσεκτικό «βηματισμό». Ταυτόχρονα, η επέκταση του κύκλου προς το 3,5% τον Ιούνιο είναι αρκετά πιθανή εάν η ανάπτυξη και οι αγορές εργασίας παραμείνουν πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμένει η Goldman Sachs.

Ως προς το «run off» για το APP, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν πως θα μπορούσε να επέλθει μια επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης από τον Ιούνιο, με μια αύξηση της μέσης μηνιαίας μείωσης (για παράδειγμα, στα 20 δισ. ευρώ). Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό να προέλθει από την πλήρη διακοπή των επανεπενδύσεων από τον Ιούλιο, κάτι που θα συνεπαγόταν μια παρόμοια μέση τριμηνιαία μείωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η «χαλάρωση» του APP αναμένεται να έχει διαχειρίσιμες επιπτώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την όποια ευελιξία του PEPP και να συνεχίσει να προβάλει μια τυχόν ενεργοποίηση του TPI εάν εμφανιστούν πιο σημαντικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Νότιας Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποια ζητήματα παραμένει ανήσυχη η Standard & Poor's για τις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider