Κομισιόν: Δημόσια διαβούλευση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τα 4 «κλειδιά» κατά της κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Δημόσια διαβούλευση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τα 4 «κλειδιά» κατά της κρίσης
Η Κομισιόν ξεκινά διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τέσσερις στόχους για «ανάσα» από την κρίση.

Δημόσια διαβούλευση δρομολογεί, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, εν μέσω της κρίσης και στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται πανευρωπαϊκώς για την αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η διαβούλευση που ξεκινά σήμερα, έχει σκοπό την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική αστάθεια των τιμών, τη στήριξη της πρόσβασής τους σε ασφαλή ενέργεια από καθαρές πηγές και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς.

«Το ισχύον σύστημα έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική, καλά ολοκληρωμένη αγορά εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας στην ΕΕ να δρέπει τα οικονομικά οφέλη μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και προωθώντας τη διαδικασία απανθρακοποίησης. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένες αδυναμίες στο σύστημα. Στην τρέχουσα κρίση υψηλών και ασταθών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οικονομική επιβάρυνση έχει μετακυλισθεί στους τελικούς καταναλωτές. Συνεπώς, απαιτείται μεταρρύθμιση για την καλύτερη προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και την επιτάχυνση της μετάβασης που ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο REPowerEU» σημειώνει η Κομισιόν, συνοψίζοντας τις σημερινές προκλήσεις και τονίζοντας την ανάγκη για λύσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμα: Το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης

«Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έως τις ΜΜΕ και τα νοικοκυριά, να επωφελούνται από την ανάπτυξη και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια για όλους τους καταναλωτές θα απαιτήσει εργαλεία της αγοράς για την επίτευξη σταθερότερων τιμών και συμβολαίων με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου, θα στηρίξει τις εργασίες της Κομισιόν για νομοθετική πρόταση, η οποία έχει αναμένεται να υποβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η διαβούλευση επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

  • Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου, όπως η αποθήκευση και η απόκριση ζήτησης.
  • Ενίσχυση της προστασίας και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών.
  • Βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της ακεραιότητας της αγοράς.

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ μας έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά εδώ και περισσότερα από είκοσι έτη. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε καταδεικνύει την ανάγκη να καταστήσουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για το μέλλον, ώστε να μπορεί να αποφέρει τα οφέλη μιας οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας στον καθέναν από εμάς. Προσβλέπω στις συνεισφορές ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίες θα αποτελέσουν γνώμονα για τη νομοθετική μας πρόταση κατά το τρέχον έτος» υπογράμμισε, σήμερα, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε «γκρίζα ζώνη» 300-400 εκατ. ευρώ των προμηθευτών για τις επιδοτήσεις σε 1.250.000 επιχειρήσεις

Αριστοτέλης Χαντάβας (Πρόεδρος Solar Power Europe): Ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης σημαίνει γεωπολιτική σταθερότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider