Kazimir της ΕΚΤ: Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια άλλες 2 φορές, κατά 50 μονάδες βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kazimir της ΕΚΤ: Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια άλλες 2 φορές, κατά 50 μονάδες βάσης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Peter Kazimir, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Peter Kazimir, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα τους δύο τελευταίους μήνες, από 10,6% τον Οκτώβριο σε 9,2% τον Δεκέμβριο, αλλά η αύξηση των τιμών αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου στις αρχές του 2023 προτού οι τιμές εισέλθουν σε τροχιά ραγδαίας αποκλιμάκωσης στη διάρκεια του 2023.

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού για δύο διαδοχικούς μήνες είναι καλά νέα. Αλλά δεν είναι λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Kazimir. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε δύο ακόμη αυξήσεις, κατά 50 μονάδες βάσης».

Παρότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.

«Για μένα, το πιο σημαντικό είναι η τάση του δομικού πληθωρισμού», είπε ο Kazimir. «Είμαστε στα μισά του δρόμου. Αν ήταν στο χέρι μου, θα μπαίναμε στις καλοκαιρινές διακοπές με ολοκληρωμένο τον κύκλο σύσφιξης. Αλλά μη με ρωτήσετε σήμερα, πόσο ψηλά θα φτάσουμε με τα επιτόκια και πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνουν εκεί για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στον βαθμό που πρέπει».

Στις 15 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε για πολλές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, αν και κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για τις 75 μονάδες που αποφάσισε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα «σήματα» που στέλνει η νομισματική αρχή για την πολιτική της δεν φαίνεται να πείθουν πλέον τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Αρνούμενο τα Leopard 2 στην Ουκρανία το Βερολίνο «καίει» την αξιοπιστία του

gazzetta
gazzetta reader insider insider