Η Goldman Sachs δεν περιμένει πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Goldman Sachs δεν περιμένει πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2023
Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί για το τρέχον έτος με ρυθμό 0,6% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,1% το 2023

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης προχώρησε η Goldman Sachs, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να μην αναμένει πλέον ύφεση για την οικονομία των χωρών του ευρώ εντός του 2023.

Οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί για το τρέχον έτος με ρυθμό 0,6% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,1% το 2023. Σύμφωνα με το σχετικό report, η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχθηκε περισσότερα ανθεκτική προς το τέλος του 2022, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν ραγδαία, ενώ η Κίνα χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊου πιο γρήγορα απ' ότι αναμενόταν.

Ο οίκος αναφέρει πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι ασθενής κατά τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, υποστηρίζοντας πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί γρηγορότερα του αναμενόμενου, φτάνοντας περίπου το 3,25% για το τέλος του 2023.

«Αναμένουμε παράλληλα τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρήσει λόγω της χαλάρωσης στις τιμές τροφίμων, αλλά περιμένουμε συνεχιζόμενη πίεση στον πληθωρισμό του κλάδου των υπηρεσιών λόγω του υψηλού εργασιακού κόστος» σημειώνει η Goldman.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Goldman εκτιμά πως θα προχωρήσει σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος «βλέπει» αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ αναμένει μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoE: Ο «επίμονα υψηλός πληθωρισμός» θα διατηρηθεί πολύ περισσότερο απ' ότι αναμέναμε

Γαλλία: Σημαντικά πιο πάνω από τις εκτιμήσεις η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider