Ελβετία: Οι μεγαλύτερες απώλειες στην 116χρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Οι μεγαλύτερες απώλειες στην 116χρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας
Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν πρόκειται να λάβει πληρωμές από την SNB για δεύτερη φορά από το 1906.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν πρόκειται να λάβει πληρωμές από την κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB) καθώς η δεύτερη κατέγραψε για το 2022 τις μεγαλύτερες ζημίες στην 116χρονη ιστορία της.

H SNB αναμένει πως οι ετήσιες απώλειες για το 2022 θα φτάσουν τα 132 δισ. ελβετικά φράγκα (143 δισ. δολάρια), πάνω από 5 φορές υψηλότερες σχετικά με το 2021. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών, ύψους 131 δισ. φράγκων, οφείλεται στην πτώση της αξίας που είχαν τα «ανοίγματα» της SNB σε ξένο νόμισμα ως αποτελέσματα σωρευτικών αγορών ώστε να εξασθενήσει το φράγκο, μετέδωσε το Bloomberg.

Η αξία των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που διακρατούσε η SNB για το 2022 μειώθηκε περίπου κατά 17% σε ετήσιο επίπεδο. Μέχρι τον Δεκέμβριο η αξία τους ανερχόταν σε 784 δισ. φράγκα έναντι 945 δισ. φράγκων τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι θέσεις σε ελβετικά φράγμα είδαν πτώση στην αξία τους κατά περίπου 1 δισ. φράγκα, ενώ η SNB αποκόμισε περίπου 400 εκατ. φράγκα από τα αποθέματα χρυσού που είχε.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά από το 1906 που η SNB δεν αποδίδει πληρωμές στην κεντρική κυβέρνηση της Ελβετίας. Για το 2021, οι αντίστοιχες πληρωμές είχαν διαμορφωθεί στα 6 δισ. φράγκα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ αναμένει μείωση των πραγματικών μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7 μηνών η επενδυτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider