«Θηλιά» για τις επιχειρήσεις εστίασης και αλκοολούχων ποτών φόροι και ενεργειακό κόστος

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θηλιά» για τις επιχειρήσεις εστίασης και αλκοολούχων ποτών φόροι και ενεργειακό κόστος
Φορολογία, ενεργειακή κρίση και διεθνείς εξελίξεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον κλάδο HORECA. Πώς κλείνει το 2022 και τι αναμένεται για το 2023. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις των μελών της συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» που απαρτίζεται από επτά φορείς των κλάδων εστίασης, αλκοολούχων ποτών και φιλοξενίας της χώρας

Αγώνα επιβίωσης σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης δίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και των αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, καθώς το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών σε συνδυασμό με το ύψος της φορολογίας ναρκοθετούν τις προοπτικές ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας το 2021 πάνω από το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά ο κλάδος HORECA βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας.

Έρχονται δύσκολες καταστάσεις για την εστίαση το 2023

«Η εστίαση για το 2023 θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών», προειδοποίησε χθες στη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιάννης Δαβερώνης, υπενθυμίζοντας πως ο κλάδος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. «Μετά την πανδημία, ήρθε η ενεργειακή κρίση», τόνισε, εξηγώντας πως δεν είναι δυνατόν η εστίαση να καταβάλλει μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης των 7.000 ευρώ. «Ένα εστιατόριο είναι μια μικρή βιομηχανία, ένα μικρό εργοστάσιο. Αν δεν βγαίνει, θα κλείσει», σημείωσε, επαναδιατυπώνοντας το πάγιο αίτημα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 13% που βρίσκεται σήμερα.

«Μετά από ένα πολύ καλό καλοκαίρι για την εστίαση, όπου βοήθησε ο τουρισμός, η κατάσταση τώρα είναι δύσκολη. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης είναι εμφανής στα εστιατόρια, ωστόσο όλοι οι επιχειρηματίες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα προϊοντικά τους χαρακτηριστικά και να συγκρατήσουν ταυτόχρονα τις τιμές», υπογράμμισε.

Όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, το 2021 έξι στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες, καθώς η πανδημία άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα, αφού τα καταστήματα ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή ενώ η οποία βοήθεια δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν.

«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολόγιου στην ενέργεια για τα καταστήματα μας θα δώσουν πραγματική ανάσα στον κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβερώνης.

«Καίει» τον κλάδο αλκοολούχων ποτών ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Τη δική τους κραυγή αγωνίας διατύπωσαν, την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αλκοολούχων ποτών, περιγράφοντας τη ζημιά που έχει κάνει στον κλάδο η υπέρμετρη φορολόγηση.

«Πληρώνουμε 16 ευρώ για να αγοράσουμε ένα μπουκάλι ποτό. Από αυτή την τιμή, το 70% της είναι φόροι, ΕΦΚ και ΦΠΑ. Δεν αντέχεται πια αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), Ισίδωρος Ρεβάχ, με τη γενική διευθύντρια της Ένωσης, Σοφίκα Παπανικολάου, να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην Ευρώπη στα αλκοολούχα ποτά. «Για εμάς στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας. Σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη», σημείωσε.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κυρία Παπανικολάου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εργαζόμενοι και εργοδότες σε επιχειρήσεις bar αναγνωρίζουν από κοινού ότι η φορολογία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημαντικό θεωρείται και το κόστος πρώτων υλών. «Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι, δήλωσαν ότι ο ΕΦΚ αυξάνει σημαντικά το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Αν αναλογιστούμε, επίσης, ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο», σημείωσε η ίδια.

«Ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα είναι ένας τρελός φόρος», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών (ΣΕΑΟΠ), Χάρης Μαυράκης, εξηγώντας πως η μείωσή του θα φέρει ανάσα στον κλάδο. «Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο», τόνισε.

Να στηριχθούν εστίαση και φιλοξενία

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας εξέφρασαν την ανάγκη η πολιτεία να ακούσει και να στηρίξει τον κλάδο, ως έναν σημαντικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, ενισχύοντας μέσα από τις πολιτικές της τη νόμιμη, διαφανή επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό. «Θέλουμε να είμαστε ένας άξιος συνομιλητής με την πολιτεία», τόνισε η κυρία Παπανικολάου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε η σύσταση της συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» στην οποία συμμετέχουν επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης (HORECA). Αναλυτικά, στη συμμαχία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Με βασική επιδίωξη να προωθήσουν τον συστηματοποιημένο διάλογο σε εθνικό επίπεδο, οι σύμμαχοι φορείς προχώρησαν στη σύνταξη μιας χάρτας κοινών θέσεων και δεσμεύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την επαναφορά - μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%, όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015, ή άλλως εναρμόνισή του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, την προσαρμογή του ΕΦΚ των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και την εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτικά έργα σε 5 πυλώνες δίνουν ώθηση έως 91,3 δισ. στο ΑΕΠ - Φέρνουν 813.000 θέσεις εργασίας

Τα μεγάλα projects υποδομών που «σέρνουν τον χορό» της ανάπτυξης – Τα 37 bankable έργα 15,3 δισ. ευρώ

Αέριο: Νέο μπρα ντε φερ σήμερα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν – Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider