«Πολλαπλά» πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πολλαπλά» πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν πολλαπλά πλαφόν στις τιμές του αερίου, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφή.

Aν και από ό,τι φαίνεται θα εγκρίνουν τις προτάσεις της Κομισιόν για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν περισσότερο για να πέσει η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησής τους που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Η Σύνοδος στις 20-21 Οκτωβρίου, θα βρει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν το πακέτο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας, που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και θεριεύουν τα σύννεφα μίας ύφεσης. Στο αναθεωρημένο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν σε γενικές γραμμές τις προτάσεις - συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για ένα νέο δείκτη τιμολόγησης του LNG αλλά και τις κοινές αγορές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, στις προτάσεις της Κομισιόν δεν περιλαμβάνεται το άμεσο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν πως επιθυμούν. Όμως, όπως αναφέρεται, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια άλλη πρόταση για να θέσουν ένα προσωρινό όριο τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility)

Οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων τους.

Παράλληλα, οι «27» θα ζητήσουν από την Κομισιόν «ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο που συμβάλλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας».

Αυτή η ιδέα - γνωστή ως «Ιβηρικός μηχανισμός» επειδή την έχουν ήδη εισαγάγει η Ισπανία και η Πορτογαλία - δεν συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις της ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να αξιολογούν την ιδέα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρηματοδότησής της.

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Όσον αφορά στην ενέργεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατεπειγόντως.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για κοινή αγορά φυσικού αερίου ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Επίσης, συμφωνεί για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ συμφωνεί για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές. Επιπροσθέτως, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστιάζει στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ ζητάει τα λεφτά της (2,1 τρισ.) πίσω από τις τράπεζες - Τι ετοιμάζει για επιτόκια και... 2023

Η ΕΚΤ ζητάει τα λεφτά της (2,1 τρισ.) πίσω από τις τράπεζες - Τι ετοιμάζει για επιτόκια και... 2023

Ρεύμα: Μείωση τουλάχιστον 18-20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider